Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uz obljetnicu smrti Miroslava Krleže, s književnikom osobno

29.12.2018.

11:08

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Photo: Muzej grada Zagreba

Photo: Muzej grada Zagreba

Foto: - / -

U povodu obljetnice smrti književnog velikana Miroslava Krleže, Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža, Krležin gvozd 23, bit će otvoren za posjete do 15 sati, uz slobodan ulaz i stručno vodstvo za grupe.

Dom Miroslava Krleže (1893–1981), nedvojbeno najznačajnijeg hrvatskog pisca 20. stoljeća, donacija je dr. Krešimira Vranešića gradu Zagrebu. Dom Miroslava Krleže donacija je dr. Krešimira Vranešića gradu Zagrebu. Vranešić, Krležin nasljednik, darovao je dio ostavštine koji obuhvaća stilski namještaj, slike, skulpture, predmete umjetničkog obrta, fotografije, oko 4300 knjiga, časopisa i separata te ostali inventar stana u kojem su Miroslav i Bela Krleža živjeli gotovo trideset godina. Stan u koji su se 1952. godine doselili Bela i Miroslav Krleža nalazi se na prvom katu vile koju je 1928/29. godine dao sagraditi Adolf Rein prema nacrtima arhitekta Rudolfa Lubynskog. To je prostrani peterosobni stan, a memorijalni dio sastoji se od blagovaonice i lođe, Belinog malog salona, Beline spavaće sobe, Krležine radne i spavaće sobe. Inventar i raspored namještaja onakav je kakav je bio za života bačnog para Krleža i sadrži mnogo stilskog namještaja, Belin klavir, mnogo umjetničkih djela Krleženih suvremenika i prijatelja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.