Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uz Stari i Novi Zagreb naš grad dobiva i Mali Zagreb

19.03.2021.

15:11

Autor: Davor Šalat i Nikolina Marović

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Grupa mladih umjetnika, arhitekata i dizajnera u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba osmislila je i realizirala projekt Mali Zagreb. Riječ je o umjetničkim instalacijama inspiriranim gradskim pročeljima i vizurama a čije su minijature postavljene u užem središtu grada.

Na jedanaest lokacija u Zagrebu od danas su postavljene minijature Mali Zagreb. Sa željom da Zagrepčani i njihovi gosti počnu uživati u malim stvarima, umjetnik Filip Filković Philatz u suradnji s kolegama arhitektima i dizajnerima poželio je potaknuti promatrače da sami u svakoj od minijatura pronađe svoju poveznicu s gradom i njegovim uspomenama.

Karte svih jedanaest lokacija na kojima se nalaze minijature moći će se pronaći u Turističkom informativnom centru i Zračnoj luci gdje je planirano i postavljanje makete svih minijatura kao podsjetnik gostima Zagreba na atrakciju koju svakako treba istražiti. 

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld istaknula je kako je ovo jedan sjajan projekt, potpuno u skladu s današnjom situacijom: - bitno je da nemamo invazivne projekte koji okupljaju velik broj ljudi, da se nalazi na više lokacija te da se može samostalno istraživati čime pokazujemo da smo ogovorni i održivi - zaključila je Bienenfeld. 

Mali Zagreb trenutno je zaživio u najužem gradskom središtu, od Mesničke, Dežmanovog prolaza, HNK, Štosa do Botaničkog vrta a u skorijoj budućnosti planira se njegovo širenje i na druge zagrebačke kvartove.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.