Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uživajte u 'Suzama svetog Lovre'

11.08.2013.

15:16

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Perzeidi, meteorski roj nastao od ostataka repa kometa 109P/Swift-Tuttle - u narodu poznat pod imenom 'Suze svetog Lovre', svoj će maksimum dostići noćas, doznaje se u Hrvatskom astronomskom savezu.

Meteorski roj koji prividno izlazi iz zviježđa Perzej, pojavljuje se svake godine u kolovozu, a traje i do nekoliko tjedana. Maksimum aktivnosti meteori Perzeidi dostići će noćas, a najbolje vrijeme za opažanje ovog nebeskog vatrometa bit će od ponoći do jutra.

Mjesec koji je u ovom trenutku samo tanki srpić i koji će zaći iza ponoći, ove godine svojom svjetlošću neće ometati vidljivost meteora pa su ove godine idealni uvijeti za opažanje Perzeida, ističu iz Hrvatskog astronomskog saveza. Ljubitelje svemirskih prostranstava pozivaju da nađu mjesto bez javne rasvjete i uživaju u spektaklu. Naime, za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi), meteori se opažaju golim okom, a potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima javne rasvjete, u što bolju tamu. Maksimalni broj meteora je do 60 u jednom satu, a padaju brzinom od 59 km/h.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.