Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vatrogasci i ove nedjelje pregledavali krovove i fasade u Ilici

13.02.2022.

12:33

Autor: Ivan Hlupić/Radio Sljeme

Vatrogasci skidaju odlomljene dijelove fasade u Ilici

Vatrogasci skidaju odlomljene dijelove fasade u Ilici

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Drugi vikend zaredom u središtu grada provjeravaju se krovišta i fasade zbog oštećenih dijelova koji bi mogli predstavljati opasnost za pješake. Vatrogasci su od ranog jutra bili u Ilici a s njima i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. 

U ožujku će biti dvije godine od zagrebačkog potresa, i petrinjski je već više od godine za nama. - Grad je ponovno intenzivirao kontrolu zgrada u najužem središtu, govori Korlaet i pojašnjava da su i dalje česti pozivi sugrađana koji prijavljuju pad žbuke ili drugih dijelova s fasada i krovova.


Ipak, najavljuje da je ovo uvertira u ožujak koji bi trebao biti prekretnica u obnovi Zagreba. Na oko 130 zgrada sljedećeg bi mjeseca trebala započeti obnova. Ponegdje će to biti konstrukcijska obnova zgrada koje su nakon potresa dobile crvenu ili žutu naljepnicu. Na 50 zgrada će to biti nekonstrukcijska obnova koja se tiče upravo popravaka dijelova fasade ili krovišta. - Još oko 70 zgrada kreće u samoobnovu, pa će to biti pravi izazov za normalno odvijanje prometa jer će Zagreb biti pun skela i građevinske operative, radosno je najavio Korlaet koji je ove podatke dobio od v.d. ravnateljice Fonda za obnovu Snežane Penović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.