Hrvatski radio

Radio Sljeme

Večeras počinju Dani hrvatskoga filma!

21.04.2016.

11:20

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za natjecateljski program Dana hrvatskog filma (DHF), koji će u našemu Gradu održavaju do 24. travnja - između 256 filmova prijavljenih na natječaj odabrano je njih 87, od čega je trideset premijera.

Sve bujniju recentnu domaću igrano-filmsku produkciju kratkoga i srednjega metra predstavit će 14 filmova autora svih generacija, od zrelih filmaša, Ivana Salaja ("Dan otpora"), Danila Šerbedžije ("Orah") i Radislava Jovanova Gonze ("Munja"), koji su već sudjelovali na Danima, do autora koji se predstavljaju debitantskim ili diplomskim radovima.

Dokumentarna selekcija donosi 25 radova, kao što su, primjerice, filmovi snimljeni u prvom licu. U animiranoj selekciji je i "Planemo", znanstvenofantastična priča u režiji Veljka Popovića. Uvrštena su i tri premijerna naslova, "Grad duhova", "Petrova šuma" te bugarsko-hrvatski film "Putujuća zemlja".

U natjecateljski program eksperimentalnog filma uvršteno je 17 filmova, među kojima su afirmirani eksperimentalni umjetnici i filmaši, Željko Kipke, Ana Bilankov, Milan Bukovac i Nicole Hewitt te mlade autorice s filmovima sa zagrebačkih ulica. Program "Fokus" izvan konkurencije prikazuje šest filmova, među kojima su i "Belladonna" Dubravke Turić te novi film splitskog autora Igora Jelinovića "Lula i Bručke".

Filmovi se natječu za Velike nagrade festivala u kategorijama najboljeg filma (Grand prix), režije, scenarija, glume, montaže, glazbe, kamere i manjinske koprodukcije. Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelit će nagrade Oktavijan u kategorijama igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog filma te Nagradu Vladimir Vuković za filmsku kritiku.

Više informacija te detaljnji program potražite na stranicama DHF-a.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.