Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nismo spremni za novi model prikupljanja otpada, tvrdi HSLS

14.09.2022.

12:55

Autor: Mario Mihaljević

Otpad u Zagrebu

Otpad u Zagrebu

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Zagreb za dva tjedna prelazi na novi način prikupljanja otpada, a većina uvjeta za usvojen novi način prikupljanja otpada nije ispunjena, upozoravaju u gradskom HSLS-u. Najbolji primjer za to je naselje Rudeš koji zbog svoje prenapučenosti nema mogućnost postavljanja boksova za smeće u malim ulicama i objektima zbog prostornog ograničenja. U stranci su pozvali Grad da se počne baviti čišćenjem slivnika koji bi u tom naselju zaustavilo poplave.

U HSLS-u smatraju da većina uvjeta za novi način prikupljanja otpada nije ispunjena. Smatraju da se to posebno odnosi na bokseve za smeće koji se u Rudešu nalaze u mnogobrojnim malim ulicama. 


Vijećnik HSLS-a u mjesnom odboru Rudeš Krešimir Medved istiće da stanari zgrada nemaju u rezervi pričuve osigurana sredstva za tipski spremnik koji sa dopremom i montažom iznosi 38 tisuća kuna. No kad bi ih i imali, fizički nemaju prostor za instaliranje takvog spremnika dodaje Medved.


-Ponuda za tipski spremnik za tu zgradu, zajedno s dopremom i montažom, iznosi 38 tisuća kuna što je daleko više od 20 tisuća, koje gradonačelnik konstantno ponavlja u svojim medijskim nastupima-. -Stanari zgrada nemaju u rezervi pričuve osigurana ta sredstva, no kad bi ih i imali, fizički nemaju prostor za instaliranje takvog spremnika. Osim toga, otpad bi u postojećim uvjetima bilo nezaštićeno te mu prijeti kontinuirana i sigurna kontaminacija, što bi dovelo do učestalog i u potpunosti neopravdanog kažnjavanja-, kaže Medved. 


Predsjednik gradskog HSLS-a Darko Klasić istiće da Rudeš pri svakoj većoj kiši bude poplavljen. Pozvao je gradonačelnika da hitno naloži Zagrebačkom holdingu da započne s čišćenjem zagrebačkih slivnika


- Gradska uprava sigurno još može pod hitno započeti s čišćenjem slivnika i šahtova prije dolaska sezone kiša i oborina, koje su često uzrokovale poplave u zagrebačkim kvartovima. Ovdje iz Rudeša, kao jednog od poplavama najpogođenijih zagrebačkih kvartova, pozivam gradonačelnika Tomislava Tomaševića da hitno naloži Zagrebačkom holdingu, koji trenutačno nakon zaduženja ima osigurane sve financijske uvjete, da započne s čišćenjem zagrebačkih slivnika prije nego što za to bude kasno-, rekao je Klasić. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.