Hrvatski radio

Radio Sljeme

Velik interes za spremnike na javnim površinama

07.04.2022.

12:30

Autor: Ivan Hlupić/Radio Sljeme

Prepuni spremnici za otpad

Prepuni spremnici za otpad

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Kako se najavljuje, od srpnja bismo se morali priviknuti na novi način prikupljanja komunalnog otpada. Osim što će se to odraziti na cijenu odvoza koju plaćaju građani, većina spremnika za otpad smjestit će se na nova mjesta - u sklopu nekretnina ili u bokseve na javnim površinama.

Čistoća je do sada zaprimila oko 800 zahtjeva predstavnika suvlasnika u zgradama koji su zainteresirani za postavljanje spremnika za otpad na javnim površinama jer nemaju mogućnost držati ih u prostoru svoje nekretnine. - Grad će oformiti i komisiju koja će obići sve neretnine i utvrditi je li opravdano spremnike smjestiti na javnu površinu, rekao je u našem programu direktor Čistoće Davor Vič. Dodao je da se ne radi o fiksnoj ideji ili pukoj birokraciji, već da u Gradu žele konačno staviti otpad pod kontrolu. A to uvođenje reda predstavlja namjeru gradske uprave da Zagreb više ne bude kantograd - kako ga je nova vlast često nazivala iz tada oporbenih klupa. Zato, kaže Vič, u Gradu ne žele gomilu bokseva na javnim površinama.


Gdje god je to moguće, suvlasnici u zgradama trebaju ponovno početi koristiti smetlarnike, a ondje gdje ih nema najbolje bi bilo pronaći slobodnu površinu drugdje u nekretnini - u dvorištu ili haustoru. Na javnim površinama boksevi bi se postavljali samo ondje gdje je to zaista neophodno a preporučuje se da se u njihovoj izvedbi udruži nekoliko susjednih zgrada. 


Interes za postavljanjem spremnika na javnim površinama predstavnici suvlasnika mogu iskazati Čistoći do 28. travnja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.