Hrvatski radio

Radio Sljeme

Velik interes Zagrepčana za sudjelovanje u javnoj raspravi o GUP-u

08.08.2019.

14:08

Autor: Nikolina Devčić

Zarko Basic/PIXSELL

Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Zagrepčani danas imaju priliku doznati što se planira mijenjati u Generalnom urbanističkom plana Grada Zagreba. Javno izlaganje održat će se u 17 sati u Gradskoj skupštini. Poseban interes izaziva područje Hipodroma i Velesajma zbog čega je održano i nekoliko prosvjeda.

U tijeku je ponovljena javna rasprava o izmjenama Generalnog urbanističkog plana koju je gradonačelnik Milan Bandić planirao preskočiti i usvojiti GUP prije ljeta, ali Ministarstvo graditeljstva ga je u tome zaustavilo.  Naložili su da se GUP uskladi s prostornim planom i da se građanima i struci omogući uvid u ovaj važan dokument. Odlučeno je da se javna rasprava održi u prva dva tjedna kolovoza - kada  je Grad prazan.

Primjedbe se šalju poštom na adresu Gradskog ureda za strategijsko planiranje. Za one koji ne znaju kako to učiniti,  angažiralo se nekoliko građanskih udruga koje Zagrepčanima pomažu u slanju primjedbi.  Iznenađeni su ovako velikim interesom za GUP u samoj špici godišnjih odmora. U prva dva dana prikupili su 600-tinjak primjedbi.

- Možemo se pohvaliti da je od samog početka odaziv jako velik i Zagreb nije uspavan kao što se mislilo. Čak ljudi koji su na godišnjim odmorima reagiraju, šalju pisma. Ne sjećam se da je Zagreb ovoliko sudjelovao u nečemu i reagirao kao sada - rekla je Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget.

Udruge poručuju da će za sva pitanja građana biti dostupni sutra i prekosutra od 18 do 20 sati na Hipodromu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.