Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:58 / 05.01.2018.

Autor: Margareta Jozinović

Velika Gorica do 2022. ima novi pročistač voda

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / -

Grad Velika Gorica i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uz Hrvatske vode i VG Vodoopskrbu jučer su potpisali dva ugovora, jedan o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova te drugi o sufinanciranju projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica".

40-ak godina uz jezero Čiće u pogonu je pročistač otpadnih voda projektiran za otprilike 35 tisuća ljudi. S vremenom se broj građana povećao pa je Velikoj Gorici postojeći nedostatan, a time i potreban moderniji sustav, dok je okolnim naseljima potreban novi jer još uvijek nemaju kanalizaciju.

Mještani Lukovca imaju septičke jame koje su koristili za odvodnju svojih fekalija. To su ljudi vozili i ispumpavali s traktorima te vozili na svoje zemlje i u kanal, objasnio je stanovnik Lukovca, Božo Malunec.

Do kraja 2022. planirano je stavljanje u funkciju 124 kilometara nove i 20 kilometara obnovljene kanalizacijske mreže te 39 novih i 9 rekonstruiranih crpnih stanica.

Stari uređaj trebao bi se rekonstrukirati i nadograditi. Uređaj je modernog tipa trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda. Trenutno je drugog stupnja te će se time povećati kapacitet i kvaliteta pročišćavanja, rekao je voditelj sektora odvodnje i pročišćavanja "Vodoopskrba Velika Gorica", Zvonimir Munđer.

Iako se svake sekunde pročisti do 100 litara otpadnih voda, kapacitet je nedostatan. Zbog toga su planirani i novi priključci koji će za građane biti besplatni.

Činjenica je da će 15 300 stanovnika Velike Gorice i okolice biti priključeno na sustav javne odvodnje. Definitivno pozitivne vijesti, dodao je ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić.

Vrijednost projekta iznosi oko 500 milijuna kuna, a rekonstrukcija mreže odnosi se na grad Veliku Goricu, te na Kosnicu, područje Črnkovca, donjeg Turopolja i prigradskih naselja poput Lukavca. S obzirom na sljedeće iskope, projekt predviđa i obnovu oko 80 kilometara cesta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.