Hrvatski radio

Radio Sljeme

Velika Gorica: obnovom fasada, smanjiti račune za grijanje!

08.02.2017.

15:32

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velika Gorica već bilježi dobre rezultate u energetskoj obnovi zgrada, te je na korak do velikih projekata koji će se u suradnji s resornim ministarstvom realizirati u budućnosti. Time će se postići i uštede u onome što najviše smeta Velikogoričane, a to su visoki računi za grijanje.

Ušteda na računima za grijanje već je postignuta u nekoliko obnovljenih zgrada, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić na predstavljanju velikogoričkih podataka o energetskoj obnovi. Na upravo završeni natječaj za obnovu višestambenih zgrada Velika Gorica je prijavila njih 20, a to je jedan od veći obrazaca koji su prijavljeni za 60 postotno sufinanciranje obnove zgrada, Time će biti pokriveno više od 1 060 stanova u velikoj Gorici, dakle više od 3700 stanovnika će biti obuhvaćeno s novom ovojnicom, odnosno, novom kvalitetom života. To je negdje u financijskom smislu oko 54 milijuna kn, a sufinancirano je u visini od 32 milijuna kn, time će se pokriti i nešto više od 25 posto stambenog fonda kada govorimo o višestambenim jedinicama u Velikoj Gorici gdje ima više od 6000.

Barišić dodaje kako će za energetsku obnovu fasada Velika Gorica kandidirati i nekoliko odgojno obrazovnih ustanova.

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević izrazio je zadovoljstvo što je Velika Gorica priajvila velik broj zgrada za enegetsku obnovu, jer se obnovom u cijeloj zemlji osim oporavka građevinskog sektora žele postići što veće uštede. Smanjit će se emisija CO2 realizacijom ovih projekata za otprilike 2500 tona godišnje, a samim time će se popraviti našu situacija na europskom i svjetskom tržištu emisiej CO2. Također popravit ćemo vizure izgled naših općina, sela i gradova.

O tome kojim će se redom ostvariti cijeli projekt ministar Kuščević je objasnio. Sada imamo rok od 120 dana za donijet odluke o odabiru, a nakon toga rok od 45 dana za sklapanje ugovora. Nakon toga roka će svi oni koji dobiju sredstva imati rok od 18 mjeseci da fizički, stvarno, na terenu i provedu ove postupke.

Kuščević je dodao kako je u ovom trenutku u tijeku natječaj za energetsku obnovu odgojno obrazovnih i javnih ustanova za što je prema zprimljenim prijavama zbilježen izvrstan odaziv.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.