Hrvatski radio

Radio Sljeme

Velika retrospektiva Otona Ivekovića u Klovićevim dvorima

15.03.2023.

14:06

Autor: Nevena Saraga

Oton Iveković

Oton Iveković

Foto: Nevena Saraga / Radio Sljeme HRT

Galerija Klovićevi dvori otvara u četvrtak, 16. ožujka, u 19 sati veliku retrospektivu Otona Ivekovića, s više od 230 djela na dosad najvećem predstavljanju jednoga od vodećih umjetnika hrvatske moderne.

Oton Iveković stvarao je od kraja 19. stoljeća do 30-ih godina 20. stoljeća i jedan je od utemeljitelja likovnog života u Hrvatskoj, uz Bukovca, Medovića, Čikeša i ostale umjetnike prve hrvatske moderne.


Najpoznatiji je po slikama iz hrvatske povijesti, nakon smrti pada u zaborav, a vraća ga retrospektiva 1995. u Umjetničkom paviljonu.

Autorica tada, ali i ove izložbe koja donosi dvostruko više radova, je muzejska savjetnica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić.

- Ovo je dosad najsveobuhvatnije prikazivanje stvaralaštva Otona Ivekovića, a prostor Galerije Klovićevi dvori s 1200 četvornih metara dopušta nam da vidimo razvoj tog velikog slikara i njegove različite faze i tematske odnose, kaže Pintarić.


Uz nju autorica izložbe je i viša kustosica Galerije Klovićevi dvori Danijela Markotić koja ističe da su sada izložena i djela koja su u međuvremenu pronađena.

- Nakon više od stotinu godina prvi put se izlaže "Vivat rex" iz NMMU, koja je jedini put bila izložena 1911. na izložbi "Vivat Habsburg" koju je organizirao Izidor Kršnjavi, a tu je "Bitka kod Gorjana", koja dosad također nije izlagana izvan Gradske vijećnice u Đakovu, za koju ju je Iveković naslikao. Obje slike bile su nedostupne široj publici i drago nam je da na ovoj izložbi imamo priliku da ih se ponovno vidi, uz niz drugih slika pejzaža i portreta iz privatnih vlasništva, istaknula je Markotić.


Retrospektiva slikara Otona Ivekovića, koju Klovićevi dvori donose nakon brojnih uspješnih izložbi o Bukovcu, Medoviću i Crnčiću, ostaje otvorena do 11. lipnja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.