Hrvatski radio

Radio Sljeme

Dio zagrebačkih srednjoškolaca ove godine dobiva novi predmet

02.09.2022.

16:38

Autor: Radio Sljeme

.

.

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Nova školska godina je pred vratima, a s njom i novi predmet za dio zagrebačkih učenika. Riječ je o prvom programu građanskog odgoja i obrazovanja pod nazivom "Škola i zajednica" koji će se provoditi u 36 gradskih srednjih škola za 816 učenika. 

Riječ je o fakultativnom predmetu koji će se ocjenjivati, ali neće biti fiksnih usmenih i pismenih ispita. Pratit će se aktivnost učenika i njihova inicijativa u raspravama. Sve u svemu, inovativan predmet koji ne sliči niti jednom do sada viđenom u hrvatskom školstvu, pojasnio je ravnatelj Instituta za društvena istraživanja i jedan od autora kurikula Boris Jokić


- On nema fiksni sadržaj već kreće od toga da sami učenici u drugom i trećem razredu srednje škole odluče se za onu pojavu ili problem u gradu Zagrebu koji njih brine. Ta pojava ili problem može biti iz 11 tematskih cjelina. Nakon što mladi ljudi prepoznaju pojavu ili problem s kojim se žele baviti, trebaju se dogovoriti i nakon toga krenuti u istraživanje tog problema ili pojave. Na taj način će steći iskustvo. Na samom kraju ovog predmeta učenici sami djeluju u zajednici kroz različite akcije vezane uz pojavu ili problem koje su prepoznali - ističe Jokić. 


Ovaj pilot projekt nevjerojatan je uspjeh i iskorak jer se događa po prvi puta u našem gradu, a interes učenika raste iz dana u dan, pogotovo kada se osvrnemo na izazovna vremena u kojima se nalazimo, zaključio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


- Ovaj predmet će educirati učenike u Zagrebu o modernim izazovima jer živimo u kriznim vremenima gdje se okolnosti na globalnoj razini mijenjaju iz dana u dan i tako utječu na lokalnu razinu. Ovo je predmet koji će definitivno osposobiti učenike srednjih škola da bolje razumiju te izazove i da se bolje nose sa njima - rekao Tomašević. 


Iz Grada najavljuju sličan program i u osnovnim školama te se nadaju da će ovaj model zaživjeti i u drugim krajevima Hrvatske.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici