Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za Uskrs mise u montažnom objektu umjesto u katedrali

14.04.2022.

12:43

Autor: Damon Balenović

Pisanice ispred katedrale

Pisanice ispred katedrale

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Veliki je četvrtak - spomendan Isusove posljednje večere. Počinje vazmeno trodnevlje prije najvećega kršćanskog blagdana - Uskrsa. Na Veliki četvrtak navečer su Mise večere Gospodnje, a ujutro biskupi u katedralama slave Mise posvete ulja. Kako je u tijeku obnova zagrebačke katedrale nakon potresa, liturgijska slavlja održavat će se u njenoj neposrednoj blizini.

Riječ je o montažnom objektu u bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca, istaknuo je u našem programu velečasni Tomislav Hačko, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. Upravo će u tom prostoru kardinal Josip Bozanić večeras od 19 sati služiti Misu večere gospodnje.


- Nova lokacija je spremna na Kaptolu 28, odnosno u dvorištu kurije na toj adresi, jer je katedrala već dvije godine izvan funkcije. Zapravo će taj novi prostor zamijeniti našu zagrebačku katedralu i unutra će se redovito održavati misna slavlja, a i vjernici će moći redovito pristupati svetoj ispovijedi - istaknuo je Hačko.


Slijede Veliki petak i Velika subota.


- Veliki petak je jedinstveni dan u liturgijskoj godini, jedini dan kad nema svete mise u cijeloj katoličkoj crkvi. U središtu nam je čitanje Muke Gospodnje i klanjanje Križu. Što se tiče Velike subote, prijepodne je rezervirano za to da vjernici ostanu u tišini pred Gospodinovim grobom i razmatraju njegovu smrt, dok je Vazmeno bdijenje obojano potpuno drugačije, već se tu osjeća ona uskrsna radost i u središtu je, naravno, uskrsna svijeća koja simbolizira uskrsloga Krista. 


Na blagdan Uskrsa kardinal Bozanić predvodit će svetu misu u bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca s početkom u 10 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.