Hrvatski radio

Radio Sljeme

Veliki petak: kršćanski spomendan Isusove muke i smrti

02.04.2021.

07:13

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

Veliki petak jedini je dan u godini kad Katolička Crkva ne slavi misu, ali postoje obredi. To je dan spomena Kristove muke, razapinjanja i smrti. Kršćanska tradicija potaknula je razne pučke pobožnosti, među kojima se posebno ističe križni put. Na Ksaveru jutros je održan Križni put.

Danas je oltar gol. Svećenik u potpunoj tišini dolazi ispred oltara i obično se tamo prostire. Nakon nekog vremena duboke molitve, on ustaje, odlazi do sjedišta i započne molitvu. Čita se Muka po Ivanu. I on, kao i ostali evanđelisti uglavnom izvješćuju kako je u danima svoje muke Isus ponajviše šutio.  

Kako bi se izrazila ljubav i dioništvo vjernika s Kristovim patnjama, kršćanska tradicija potaknula je razne oblike pučke pobožnosti  koje žele što dublje u vjernikovu dušu utisnuti osjećaje istinskoga sudioništva u Kristovoj žrtvi. Među tim pobožnostima posebno se ističe križni put, koji je obogaćen raznovrsnim duhovnim i umjetničkim izričajima koji ovise o senzibilitetu različitih kultura.  

Jutros je dvorištu Župe sv. Franje Ksaverskoga, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević, sudjelovala u križnom putu u povodu obilježavanja svetkovine Velikog petka. Križni put na Ksaveru podigli su isusovci oko godine 1637. Na čast i slavu 1000 godina Hrvatskog Kraljevstva godine 1925. započeta je izgradnja novog Križnog puta na Ksaveru te započinje tradicija molitve na Veliki petak poticajem Udruge Hrvatska žena i njene osnivačice Marije Kumičić.

Svi katolički vjernici u dobi od 18 do 60 godina poste na Veliki petak, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Nemrs znači da se taj dan ne jede meso, dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede. Na Veliki petak obično se jede riba, posebno u primorskim krajevima, a u sjevernoj Hrvatskoj grah, krumpir salata, kompoti, štrudl od sira te tijesto s orasima i makom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.