Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vesna Škare Ožbolt predložila rješenja za brojne probleme Gornjega grada

26.04.2021.

14:52

Autor: Davor Šalat i Nikolina Marović

Vesna Škare Ožbolt predložila rješenja za brojne probleme Gornjega grada

Vesna Škare Ožbolt predložila rješenja za brojne probleme Gornjega grada

Foto: - / -

Ključni problemi Gornjega grada su neriješena prometna infrastruktura i barikade kojima je više od godinu dana javnosti i turistima potpuno onemogućen pristup jednom od najljepših gradskih trgova, Trgu svetoga Marka - rekla je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Vesna Škare Ožbolt.

Problem prometa na Gornjem gradu već se godinama spominje kao jedan od ključnih za stanare ali i sve posjetitelje jezgre staroga grada. Osim što je u posljednjih godinu dana Gornji grad postao "prometni kružni tok", jer gotovo da ne postoji ulica kojom se ne može voziti, zbog cesta obloženih kockama i neprimjerene brzine vozila, njegovi stanari trpe danonoćne vibracije i strahuju od novih oštećenja u potresu stradalih zgrada.

Promet kroz Gornji grad, iz južnog u sjeverni dio grada treba ograničiti, a pravo pristupa Gornjem gradu trebaju imati samo vozila stanara, Vlade i Sabora - rekla je Vesna Škare Ožbolt u današnjem obraćanju novinarima. Dodala je da, ako preuzme vlast, u suradnji s Prometnim fakultetom kreće u izradu prometne studije koja će obuhvaćati prometna rješenja i za donji i za gornji grad.

Zatražila je i hitno uklanjanje vizualnih barikada kojima je zatvoren čitav Markov trg, naglasivši da za eventualne sigurosne mjere postoje i druga rješenja. Podsjetila je da u toj mjeri Markov trg nije bio zatvoren niti u vrijeme Domovinskog rata.

Ove mjere pomoći će povratku turista na Gornji grad, a turistički potencijal potrebno je dopuniti otvaranjem gornjogradskih palača javnosti. Većina tih palača potpuno je ili djelomično obnovljena pa ona ne vidi razlog zašto građani i njihovi gosti ne bi imali pravo obići palaču Dverce, palaču u Visokoj, palaču Vranyczany ili palaču Pongrac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.