Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vijeće gradske četvrti Brezovica protiv PGO-a i izgradnje kompostane

23.04.2018.

19:20

Autor: Margareta Jozinović

HRT, Radio Sljeme

HRT, Radio Sljeme

Foto: - / -

Vijeće gradske četvrti Brezovica jednoglasno je donijelo odluku kojom se protive Planu gospodarenja otpadom te predloženoj lokaciji kompostane Obreščica. Sjednici su prisustvovali i članovi udruge "Obreščica i Brezovica za Zagreb".

Kompostane u Brezovici neće biti! - poruka je okupljenih građana koji su s nestrpljenjem čekali Zaključak VGČ Brezovica. Iako je Zaključak o neprihvaćanju Plana jednoglasno donesen, OBRAZ je tražio da članovi VGČ potpišu i peticiju. Od njih 11, osam je potpisalo peticiju kojom se protive izgradnji kompostane.

Vijeće je od 2014. godine konstantno davalo negativna mišljenja i na uvrštavanje Obreščice u izmjene i dopune prostornog Plana. Izražavali su nezadovoljstvo zašto se njihovo mišljenje nije oko lokalne vlasti uzelo u obzir. Koliko smo shvatili oni su davali negativna mišljenja na samo uvrštavanje Obreščice. Izražavaju nezadovoljstvo zašto građani nisu kao ni oni pravovremeno obaviješteni i zašto Grad nije njima organizirao tribinu gdje bi svi dobili još tada informacije što se tu planira raditi, rekla je iz OBRAZ-a, Ivana Pogačić.

Za kompostanu postoje kvalitetne lokacije koje trebaju biti istražene, a Brezovica je tek određena - čime je struka pogriješila, zaključila je predsjednica udruge OBRAZ-a, Zdravka Kozić. To je strašno. Ako netko svoj posao nije radio toliko vremena i sad usvaja zbog brzine i rokova fondova donosi kardinalne greške i usvaja katastrofalne planove o gospodarenju otpada i pripadajuće strategije - onda je to strašno!

Prikupljenih 5 tisuća potpisa, kojom su se građani izjasnili da se protive izgradnji postrojenja te kojom traže hitnu obustavu radova bit će sutra predani nadležnim gradskim uredima, najavili su iz udruge OBRAZ.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.