Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vijeće studenata pozvalo SC da korigira cijene smještaja studenata

10.01.2016.

12:40

Autor: HINA, Fabijan Kale

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vijeće studenata pozvalo je u nedjelju Studentski centar (SC) u Zagrebu da korigira cijene smještaja studenata kako bi bile prihvatljive većini studenata, posebno onima koji su domove dobili na temelju socijalno-ekonomske komponente.

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola, nacionalno koordinativno i predstavničko tijelo više od 35 tisuća studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj, podržava načelnu korekciju cijena s obzirom na obnovu studentskog smještaja u Zagrebu, no ne na način kako je to izveo Studentski centar u Zagrebu, navodi se u priopćenju u kojem se izražava zabrinutost za studente koji su domove dobili na temelju socijalno-ekonomske komponente.

Vijeće smatra kako se do realne korekcije cijena može doći isključivo na temelju konkretnih financijskih pokazatelja poslovanja te poručuje da je nužno napraviti kratkoročnu i dugoročnu strategiju poslovanja s obzirom na potencijalno povećanje cijena. 

"Isto tako je bitno znato hoće li se sredstva(prihodi) koja se povećaju na temelju poskupljenja, investirati u studentski standard u sklopu studentskog centra. Renovacija studentskog smještaja ne može biti sama po sebi jedini razlog za povećanje cijena. Na temelju godišnjeg financijskog izvješča SC-a u Zagrebu, koje trenutno nije dostupno, potrebno je napraviti evaluaciju financija te planski definirati modele za korekcije cijena smještaja", stoji u priopćenju Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola.

Naglašava se da u javnosti nije objavljena službena dokumentacija o detaljnjijim analizama potrebe poskupljenja domova, kratkoročnim i dugoročnim ciljevima poskupljenja domova, studija energetske efikasnosti i ostalih dokumenata na temelju kojih se SC u Zagrebu poziva kao glavne razloge poskupljenja.

"Pozivam Studentski centar u Zagrebu da zajedno sa studentskim predstavnicima, a na temelju konkretnih podataka i izvještaja, kroz daljnje razgovore i konzultacije pokuša doći do zaključaka u vidu modela korekcije cijena koji će biti prihvatljivi većini studenata, posebno onima koji su domove dobili na temelju socijalno-ekonomske komponente za koje smo trenutno najviše zabrinuti", izjavio je predsjednik Vijeća studenata Karlo Kolesar, piše u priopćenju.

Najavljuje se da će o daljnjim aktivnostima nacionalnog predstavničkog studentskog tijela, koje predstavlja više od 20 posto studentske populacije u Hrvatskoj, odlučiti vodstvo Vijeća ovisno o smjeru daljnjih dogovora sa SC-om u Zagrebu.

Inače, krajem prosinca je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu je upozorio da predložena korekcija cijena studentskog smještaja koju je izradio Studentski centar direktno utječe na studentski standard te da se ne bi smjela donositi bez prethodne najave niti bez određenih simulacija i analiza troškova održavanja.

Iako su iskazali zadovoljstvo obnovom domova "Stjepan Radić" i "Cvjetno naselje",  većinski financiranima iz EU fondova, iz Studentskog zbora su ustvrdili da studenti iz domova nisu bili na vrijeme upoznati s korekcijom cijena te da se korekcije ne odnose samo na obnovljene objekte, nego na sav smještajni kapacitet pod nadležnošću Studentskog centra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.