Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Vinogradska bolnica opasna za zaposlenike i pacijente?"

05.01.2021.

08:14

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: slušateljica Radio Sljemena

foto: slušateljica Radio Sljemena

Foto: - / -

Razoran potres 29. prosinca napravio je novu štetu na Vinogradskoj bolnici zbog čega je opasna za sve koji u njoj borave, tvrdi slušateljica Radio Sljemena. Iz bolnice, pak, poručuju da je riječ o oštećenjima iz potresa u ožujku i da je sve statički odobreno.

Redakciji Radio Sljemena obratila se slušateljica (identitet poznat redakciji) zabrinuta za sigurnost zaposlenika i pacijenata u KB "Sestre milosrdnice" budući da, kaže, borave u zgradi upitne statičke kvalitete.

Pogledajte u kakvim uvjetima rade sestre i osoblje u Vinogradskoj bolnici. Konkretno, ovo na fotografijama je zgrada Fizikalne i labos. Popucani zidovi uzduž i poprijeko. A da ne kažem da u tu istu, ovako totalno oštećenu zgradu svakodnevno ulaze pacijenti sa štakama, žene s malom djecom, polupokretni ljudi. Takvoj zgradi dovoljan je i manje do srednji potres pa da dođe do rušenja. Gledala sam te sestre u strahu, a i svi koji smo vidjeli zidove, pa to je ljudi prestrašno. A pretpostavljam da nitko od njih ne smije progovorit zbog mogućnosti otkaza.

Ta zgrada je nakon prvog potresa u trećem mjesecu dobila od statičara crvenu naljepnicu neuporabljivo, da bi drugi dan osvanula zelena naljepnica sa napomenom da treba sanacija nosivih zidova. 29.12 znači ovaj potres od 6.2 koji je epicentar bio u Petrinji je dodatno oštetio zgradu. Taj dan su svi iz zgrade bili poslani kućama, a drugi dan su došli i morali raditi, znači vaditi krv i terapije fizikalne. Još nitko nije zvao statičare. Zvali su ravnatelja no nitko im ne diže slušalicu. Sutra odlaze na posao sa velikim strahom - tvrdi slušateljica.

Obratili smo se ravnatelju Vinogradske, Mariju Zovaku. Iz njegova ureda tvrde da je riječ o starim oštećenjima i da nema opasnosti za pacijente.

- Oštećenja koja su fotografirana u našoj zgradi u kojoj se nalazi poliklinika endokrinologije, fizikalne medicine i laboratorija su od prvog potresa. Poduzeli smo određene radnje vanjskog učvršćivanja i zgrada je u planu za saniranje. Kod zadnjeg potresa krajem prosinca 2020. stanje se nije pogoršalo. Premda fotografije prikazuju opasne pukotine, statičari su procijenili da se zgrada može upotrebljavati. Prema planu sanacije najprije su sanirani oštećeni odjeli gdje se nalaze ležeći pacijenti i konstantno se saniraju oštećenja prema prioritetima. Kako nema dovoljno građevinskih radnika, a kao bolnica smo vezani za ugovorenu tvrtku, rješavaju se sva uočena oštećenja tako da će i ova oštećenja uskoro biti sanirana. Nastojimo boravak našim pacijentima i zaposlenicima omogućiti maksimalno sigurnim -

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.