Hrvatski radio

Radio Sljeme

ViO: Priključak na vodoopskrbnu mrežu čeka još oko 30 tisuća kućanstava

30.08.2022.

11:46

Autor: Radio Sljeme

Voda iz vodovoda, ilustracija

Voda iz vodovoda, ilustracija

Foto: Borna Filic / Pixsell

Iz Vodoopskrbe i odvodnje konačno su nam poslali podatke o okvirnom broju zagrebačkih kućanstava koja još nisu priključena na vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu, a otkrili su nam i planove ulaganja u sustav vodoopskrbe na području Zagreba. 

Oko 30 tisuća zagrebačkih kućanstava još nije priključeno na vodoopskrbnu mrežu, odgovorili su nam iz Vodoopskrbe i odvodnje, opovrgavajući podatak koji nam je iznio gradski zastupnik i predsjednik skupštinskog Odbora za komunalno gospodarstvo Renato Petek. Navode da je danas u gradu Zagrebu na javnu vodoopskrbu priključeno oko 97% subjekata, dok priključenost na javnu odvodnju iznosi otprilike 86%.


Ističu da se Planom poslovanja za 2022. godinu planira 169 milijuna kuna ulaganja u građevinske objekte, što uključuje proširenje osnovnih kapaciteta izgradnjom 18 kilometara cjevovoda raznih profila i 14 kilometara kanala te poboljšanje postojećeg sustava sanacijama 9,8 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda i 4,1 kilometra kanala. 


U Višegodišnjem programu građenja nalazi se oko 450 investicija ukupne financijske vrijednosti 3,5 milijardi kuna i raznih faza gotovosti: od projektnog zadatka, idejnog i glavnog projekta, ishođenih lokacijskih dozvola, riješenih imovinsko pravnih poslova, ishođenih građevinskih dozvola te u konačnici ugovorenih radova, radova u tijeku i netom završenih radova. Neizostavno je za spomenuti kako je za realizaciju projekta u potpunosti, a kao i na svim drugim područjima, potreban višegodišnji rad na svakom projektu – od ideje, nabave, ishođenja potrebnih dozvola te na kraju izvođenja radova i priključenja. Godišnje se u Višegodišnji plan građenja putem Plana nabave za tu godinu uvrsti 60-ak novih investicija, ističu u ViO-u. 


Navode i kako većinu financijske vrijednosti Višegodišnjeg programa građenja nosi „Projekt Zagreb“ s iznosom od 2 milijarde kuna te da je svrha projekta poboljšanje operativnih učinkovitosti i proširenje mreže odvodnje i vodoopskrbe.


- Ciljevi projekta su smanjenje učestalosti kvarova, smanjenje gubitaka u sustavu te smanjenje potrošnje električne energije, povećanje broja stanovnika sa pristupom javnoj vodoopskrbi, povećanje priključenosti stanovništva na sustav odvodnje i uređaj za pročišćavanje. U tijeku je pokretanje postupka nabave za Izradu studije izvodljivosti, studije o utjecaju na okoliš i aplikacije za prijavu projekta ''Projekt Zagreb'' za sufinanciranje iz EU fondova. Nakon dovršetka postupka nabave za prethodno navedeno očekujemo da ćemo unutar roka od 12 mjeseci biti spremni aplicirati Projekt na ograničeni poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te izvesti sve planirane radove u periodu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. - navode u odgovoru. 


Uz to, Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, sukladno Zaključku gradonačelnika o podmirivanju troškova dovoza neophodne količine pitke vode kućanstvima, godišnje podmiruje troškove dopreme pitke vode u visini od približno 500.000,00 kuna, ovisno o broju zahtjeva i potrošnji samih kućanstava. Do sada je u ovoj godini potrebu za dovoz pitke vode iskazalo 339 kućanstava sa područja gradskih četvrti Sesvete (153), Gornja Dubrava (128), Podsused – Vrapče (57) i Brezovica (1).


- Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost kontinuirano pomaže u zadovoljenju potreba stanovništva Grada Zagreba za pitkom vodom te u skladu sa dodijeljenim sredstvima, putem vijeća gradskih četvrti sudjeluje u izgradnji, rekonstrukciji te izradi projektne dokumentacije za vodoopskrbne cjevovode i javne kanale. Tako su vijeća gradskih četvrti Novi Zagreb – zapad, Trešnjevka – sjever, Črnomerec i Brezovica putem svojih planova komunalnih aktivnosti u 2021. utrošila 636.739,92 kn bez PDV-a za izgradnju vodoopskrbnih cjevovoda na pet lokacija, ukupne duljine 605,84 m, dok su vijeća gradskih četvrti Novi Zagreb – zapad, Trešnjevka – sjever i Brezovica utrošila 1.798.357,02 kn bez PDV-a za izgradnju pet javnih kanala, ukupne duljine 776 m - ističu iz Vodoopskrbe i odvodnje


Također navode i da su vijeća gradskih četvrti Novi Zagreb – zapad, Trešnjevka – jug, Gornja Dubrava i Podsljeme u ovoj godini osigurala sredstva za izgradnju vodoopskrbnih cjevovoda na trinaest lokacija u iznosu od 1.879.159,63 kuna bez PDV-a, ukupne duljine 1524,86 m, dok su vijeća gradskih četvrti Gornja Dubrava, Črnomerec, Sesvete, Podsused - Vrapče i Podsljeme osigurala 3.129.243,22 kn bez PDV-a za izgradnju javnih kanala na šest lokacija, ukupne duljine 1862 m.


Napominju da je stav ove gradske uprave da svaki stanovnik Grada Zagreba treba imati priključak na vodoopskrbnu mrežu. 


- Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. svakodnevno ulaže napore za postizanje postavljenih ciljeva, kako izgradnje nove mreže tako i održavanja postojeće, a u svrhu osiguranja kvalitetne javne vodoopskrbe i odvodnje svakog kućanstva. Na službenoj mrežnoj stranici Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. nalazi se popis svih investicija s opisom istih. Investicije su podijeljene po gradskim četvrtima te gradovima/općini na uslužnom području ViO-a. Navedeno obuhvaća investicije koje su planirane Programom za 2022. godinu kao i one višegodišnje - poručuju iz Vodoopskrbe i odvodnje. 


    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici