Hrvatski radio

Radio Sljeme

Više od 150 dokumentaraca na ZagrebDoxu

23.01.2015.

09:47

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U osam dana jedanaestog ZagrebDoxa, koji će se održati od 22. veljače do 1. ožujka u kinima Cineplexx Centra Kaptol, prikazat će se više od 150 filmova širokog spektra tema i stilova iz samog vrha suvremene svjetske i domaće dokumentarne produkcije, među kojima se ističe film "Virunga", aktualni kandidat za nagrade Oscar i BAFTA.

Taj film o bespoštednoj borbi za prirodna bogatstva Konga, u režiji Orlanda von Einsiedela, prikazat će se u međunarodnoj konkurenciji, a dosad je već osvojio 23 nagrade, uključivši i onu na prestižnom HotDocs festivalu. Smješten u šumska prostranstva istočnoga Konga, Nacionalni park Virunga jedno je od područja s najvećom bioraznolikošću na svijetu i stanište posljednjih preostalih planinskih gorila, koje od naoružanih skupina, krivolovaca i naftnih kompanija pokušava sačuvati malen, borben tim šumara.

U međunarodnoj konkurenciji je i francusko-švicarski film "Of Men and War" u režiji Laurenta Becue-Renarda, opservacijski dokumentarac sniman pet godina koji prati štićenike kalifornijske ustanove za resocijalizaciju ratnihveterana koji su se borili u Iraku i Afganistanu. Bivši vojnici oboljeli od PTSP-a iskreno progovaraju o strahovima i traumatičnim događajima s ratišta, suočavajući se s osjećajima krivnje i žaljenja.

Film je drugi dio redateljeve dokumentarne trilogije "Genealogija gnjeva", a prikazan je u Cannesu i na IDFA-i, gdje je osvojio glavnu nagradu u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca. Organizatori ZagrebDoxa napominju kako bi zbog specifične teme rehabilitacije vojnika oboljelih od PTSP-a mogao biti posebno zanimljiv domaćoj publici.

Regionalna konkurencija donosi novo ostvarenje austrijskog provokatora Ulricha Seidla, "In the Basement", premijernoprikazano u Veneciji, o neobičnim hobijima kojima se ljudi bave u vlastitim podrumima. Tim se filmom autor vraća svojoj izvornoj dokumentarnoj formi i prepoznatljivu stilu. Specifičnost aktualnog festivalskog izdanja najveći je udio domaćih dokumentaraca u konkurenciji - prikazat će se novi filmovi Vlatke Vorkapić, Hrvoja Mabića, Eve Kraljević, Morane Komljenović, Damira Čučića, Igora Bezinovića, Nevena Hitreca i drugih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.