Hrvatski radio

Radio Sljeme

Više od 80 posto Europljana ne želi više pomicati svoje satove

01.09.2018.

14:16

Autor: Mia Majić

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon što je Europska komisija predložila da se odustane od višegodišnje prakse pomicanja vremena u Europskoj uniji, pitali smo i Zagrepčane što misle o toj temi. Kako se sada čini složni su u vezi nove europske inicijative.

Više od 80 posto Europljana izjasnilo se da želi ukinuti pomicanje satova na proljeće i jesen, pokazala je to anketa koju je naručila Europska komisija, a evo što je tom prilikom istaknuo predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker. Proveli smo javnu anketu i milijuni su dali svoj odgovor smatrajući kako u budućnosti treba biti stalno i to ljetno računanje vremena, naglasio je Juncker. Dodao je i kako će se osobno u Komisiji zauzeti da se prihvati mišljenje građana, a onda su na potezu zemlje članice i sam Europski parlament. 

A, čini se kako su i građani složni u vezi s novim prijedlogom Europske komisije. Za ukidanje sam zato što mi to već pomalo ide na živce i osjetim veliku promjenu u spavanju rekao je jedan. To je glupost, ništa se ne dobiva i ništa se ne može uštedjeti pomicanjem vremena, dodao je drugi.

No, koje bi vrijeme trebalo ostaviti kao trajno, bili su podijeljenih razmišljanja. Volio bih da ostane ljetno vrijeme, ja sam pospanac, naglasio je jedan dok je drugi objasnio kako bi svima više odgovaralo zimsko vrijeme zbog onih koji rano ustaju na posao. 

Iako se u spomenutoj anketi Europske komisije 84 posto ispitanika izjasnilo kako više ne želi pomicati svoje satove, ovaj prijedlog tek treba biti izglasan u Europskom parlamentu. Ako se to i dogodi, bit će zanimljivo vidjeti koje vrijeme će ostati trajno u našoj zemlji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.