Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:58 / 04.06.2018.

Autor: Mia Majić

Više od pedeset posto srednjoškolaca budućnost vidi izvan Hrvatske

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Predstavljeni su rezultati istraživanja koje je među više od trinaest tisuća učenika srednjih škola provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Riječ je o najvećem istraživanju, a koje je među ostalim za cilj imalo istražiti doživljaj budućnosti i perspektive mladih u Hrvatskoj.

Iako je istraživanje imalo više ciljeva, jedno od najvažnijih bilo je ispitati doživljaj budućnosti i perspektive mladih osoba u Hrvatskoj. Rezultati su pokazali kako više od pedeset posto učenika našu zemlju doživljava nepoželjnim mjestom za život i rad što izrazito negativnim i gotovo alarmantnim smatra promicatelj obrazovne reforme Boris Jokić. Iznenađuje taj podatak, a on na neki način pomalo i jest zabrinjavajući jer više od polovice učenika svoju budućnost vidi izvan Republike Hrvatske, a to ponajviše treba alarmirati sve nas koji djelujemo u javnoj sferi i one koji donose odluke, naglasio je Jokić. 

Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmina Havranek s tim se ne slaže i ističe kako ne smatra da je taj podatak zabrinjavajuć. Uvjerena sam da će se tijekom života i tijekom studiranja ti postoci promijeniti te da Hrvatska ima dobre temelje da bude jedna dobra i konsolidirana zemlja te da će se mnogi vratiti u svoju zemlju, zaključila je. 

Osim navedenih podataka, istraživanje je na uzorku od 13 301 učeniku za cilj imalo i istražiti informiranost o upisima na studijske programe, čimbenike tog odabira te ispitati doživljaj vrijednosti obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Treba istaknuti i podatak kako više od osamdeset posto učenika želi nastaviti svoje obrazovanje, no negativnom demografskom trendu zasigurno neće pomoći podatak da njih više od četrdeset posto svoju budućnost u sljedećih dvadeset godina vidi izvan Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.