Hrvatski radio

Radio Sljeme

Roditelji odgojitelji preko Visokog upravnog suda traže pokretanje ocjene zakonitosti izmjene odluke

10.01.2022.

13:44

Autor: Mario Mihaljević

mjere odgojitelj, izmjena odluke

mjere odgojitelj, izmjena odluke

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Građanska inicijativa "U djeci je budućnost" Visokom upravnom sudu predala je skupni podnesak kojim 350 korisnika traži pokretanje ocjene zakonitosti izmjene odluke roditelj-odgojitelj. Podršku inicijativi daje Stranka rada i solidarnosti iz koje ističu da su protiv ukidanja mjere na način na koji ju je prikazala platforma Možemo! - kroz nemuštu, nestručnu i površnu analizu. 

Odlukom Grada kojom su na posljednjoj sjednici gradske skupštine ukinuta naša stečena prava dovedeni smo na rub egzistencije, kaže Dunja Jeleč iz inicijative


-Sada nas doslovno ponovno bacaju na državnu razinu, na burzu rada, djeca nam nemaju mjesta u vrtićima, jer da bi upisali djecu u vrtiće moramo naći posao. Mjesta u vrtićima nema, a vjerujemo da će sud za nas brzo reagirati, zato što se radi o 5800 obitelji. 


Bivši pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić kaže da je odluka o ukidanju mjere skandalozna, jer je suprotna statutu grada Zagreba, zakonu regionalne samouprave i hrvatskog ustava.


-Tako da je sasvim i nama laicima očekivati da će visoki upravni sud poništiti tu odluku. Ono što i danas apeliramo je da se to učini što prije, budući da se radi o žurnosti, jer bi posljedice te odluke mogle nastupiti na snagu već od prvog svibnja ove godine. Ne treba naglašavati da se radi o desecima naših naj ugroženijih sugrađana. 


-Ne postoji racionalna odluka za ukidanje ove mjere, a sve smo više uvjereni da je u fokusu ove gradske vlasti ideologija-, rekao je Lovrić Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.