Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vlada potpisala - Zagreb će dobiti tri nove dnevne bolnice

08.02.2017.

14:04

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vlada je potpisala ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije za poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama ili dnevnim kirurgijama. Europska sredstva dobit će 12 bolnica u Hrvatskoj, od čega tri zagrebačke.

U sklopu Operativnog programa Europske unije „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." dodijeljeno je gotovo 575 milijuna kuna za 12 bolnica, a vrijednost pojedinačnih ugovora je između 15 i 50 milijuna kuna. S ravnateljima bolnica ugovore su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric. Predsjednik Vlade Andrej Plenković zadovoljan je što je na natječaj raspisan prije nekoliko mjeseci zaprimljen čitav niz projekata za poboljšanje stanja u zdravstvu. To je dobro u kontekstu naše šire politike za unaprijeđenjem hrvatskog zdravstvenog sustava, za ostvarivanjem prioritetnih ciljeva Vlade gdje će svi hrvatski ljudi imati odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i to u onim uvjetima koji i priliče članici Europske unije, naglasio je Plenković.

Među 12 bolnica sredstva su dobile i tri na području Zagreba - KB "Sveti Duh", i dva KBC-a: "Zagreb" i "Sestre milosrdnice".

Ravnatelj Kliničke bolnice "Sveti duh" Mladen Bušić rekao je da će 50 milijuna kuna dodijeljenih sredstava iskoristiti za opremanje dnevne bolnice, čija gradnja počinje za par mjeseci, a financirana je sredstvima našeg vlasnika i osnivača Grada Zagreba. Dakle, to je jedna vrlo lijepa sinergija lokalne samouprave, konkretno grada Zagreba, Vlade Republike Hrvatske i fondova Europske unije u kojoj će bolnica dobiti jedan prekrasan objekt dnevne bolnice kompletno opremljen najsuvremenijom medicinskom opremom.

Benefiti izgradnje dnevnih bolnice za pacijente su brojni, istaknuo je ravnatelj KBC-a "Sestre milosrdnice" Mario Zovak, koja će se s dodijeljenih 50 milijuna kuna približiti svjetskim trendovima u liječenju. Svjetski trendovi su u takozvanom brzom oporavku, brzom pružanju usluge i što je kraćoj hospitalizaciji. To nije pitanje samo smanjivanja troškova, a isto je jedan bitan faktor, nego je i princip da se pacijent što prije izoperira kroz jednodnevnu kirurgiju, što prije obradi kroz dnevnu bolnicu, od jutra do navečer da bude sve u svojoj sredini, u svojoj obitelji, u svom domu i da se na taj način brže oporavi, rekao je Zovak.

Iz EU fondova je u sklopu ovog programa do 2020. osigurano ukupno gotovo 725 milijuna i 500 tisuća kuna pa će se prijave zainteresiranih bolnica zaprimati i dalje. Novac će bolnice utrošiti na infrastrukturne radove, nabavu medicinske opreme i nadoknadu administrativnog provođenja projekta, najavljeno je da će sredstva dobiti još 13 bolnica. Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako je to tek početak ulaganja, a ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac najavila je da će idućih mjeseci biti potpisano još 500 milijuna kuna za projekte u području zdravstva koji su već zaprimljeni, a bit će objavljena još dva natječaja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.