Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Vladajuća koalicija krši Zakon o kazalištima i Statut ZKM-a"

26.03.2018.

11:11

Autor: Mario Mihaljević

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Gradski zastupnici Marko Torjanac i Tihomir Milovac iz Kluba zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a, uoči današnje skupštinske sjednice, kritizirali su kako kažu nezakoniti prijedlog vladajuće koalicije o razrješenju postojećih i imenovanju novih članova Kazališnog vijeća ZKM-a,

Podsjetimo, Gradska skupština je prije tri mjeseca većinom glasova imenovala svoja tri predstavnika od ukupno pet članova Kazališnog vijeća ZKM-a.

Kazališno vijeće zatim je na prošloj sjednici Skupštini većinom glasova (četiri naprema jedan), među njima i glasovima dva predstavnika kazališnih umjetnika i zaposlenika, za ravnatelja ZKM-a predložilo Danijela Ljuboju, što je vladajuća većina odbila. Vladajuća većina sada suprotno Zakonu i Statutu želi smijeniti predstavnike Skupštine u Vijeću i postaviti nove.

Marko Torjanac naglasio je da ne postoji nikakva pravna osnova za razrješenje dva člana Kazališnog vijeća, Gorana Pristaša i Borisa Babića, te za uvrštavanje takvog prijedloga na dnevni red sjednice. Treća članica vijeća koju je imenovala Gradska skupština,Kostandinka Velkovska, sama je zatražila razrješenje, pa je jedino njen slučaj posve jasan i u skladu sa Statutom ZKM-a. „Ovaj prijedlog zaključka krši Ustav RH, Zakon o kazalištima i Statut ZKM-a“, upozorio je Torjanac.

Kako je istaknuo Torjanac, u Statutu ZKM-a jasno su navedeni nužni uvjeti koji moraju biti ispunjeni da bi član vijeća mogao biti razriješen dužnosti prije isteka vremena na koje je imenovan: ako sam zatraži razrješenje, ako ne ispunjava dužnost člana, odnosno predsjednika vijeća, ako svojim ponašanjem povrijedi ugled i dužnost koju obnaša, ako izgubi pravo na obavljanje dužnosti, te u slučaju iz članka 35. stavka 3. Zakona o kazalištima, koji govori o tome da članovi vijeća mogu biti razriješeni i ako Skupština ne prihvati programsko odnosno financijsko izvješće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.