Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vladajući novim poslovnikom protiv zavlačenja sjednica Skupštine

19.03.2023.

09:45

Autor: Mario Mihaljević /Radio Sljeme

Prijedlog novog poslovnika

Prijedlog novog poslovnika

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Gradska skupština krajem ožujka raspravljat će o prijedlogu novog poslovnika kojim vladajuća većina želi onemogućiti oporbi da “zavlači” sjednice - skraćivanjem trajanja stanki za klubove i ograničavanjem replika, što dio oporbe žestoko napada.


Nacrt prijedloga novog poslovnika, kojim se uređuju nova pravila rasprave na sjednicama Skupštine, naći će se na dnevnom redu 30. ožujka u tzv. prethodnoj raspravi, a nakon toga o konačnom prijedlogu poslovnika glasat će se na travanjskoj sjednici. 


Predsjednik Odbora za Statut, Poslovnik i propise Tomislav Domes (Možemo) kaže da se novim poslovnikom želi unaprijediti kvaliteta rada i rasprave na sjednicama, koje su se znale odužiti u sitne noćne sate, te ističe da je u novom poslovniku pet važnih promjena koje se tiču dinamike rasprave. Svaki klub zastupnika trebao bi imati pravo na najviše 45 minuta stanke na sjednici, umjesto dosadašnjih sat i pol, a svaka stanka može trajati najviše 20 minuta, umjesto dosadašnjih pola sata. 


-U ovom mandatu jako je puno korištenja stanki, jednostavno da se zavlači sjednica, to poprilično otežava rad Skupštine, a ne vidimo da to ima neki pozitivan učinak, rekao je Domes. Novina je i da će se stanke vezati uz točke dnevnog reda, a neće se više moći sazivati dok traje glasanje o utvrđivanju dnevnog reda, što je znalo odužiti početak rasprave do popodnevnih sati. Uz to, klub zastupnika moći će imati samo jednu stanku po točki dnevnog reda. 


Domes navodi i promjene vezane uz replike na samoj raspravi, čiji je broj do sada bio neograničen pa su se koristile u nedogled. -Ograničava se ukupni broj replika po točki po zastupniku na tri, uz to da može samo jednom replicirati jednom govorniku, kaže Domes. 


Svrha je replike da se odgovori na neko izlaganje, ali to se u zadnje vrijeme jako zloupotrebljavalo, pa su zastupnici često replicirali samima sebi ili nekome iz svoga kluba. Uz to, uvodi se kraći rok u kojem je moguća prijava na raspravu oko neke točke dnevnog reda. Umjesto da zastupnici to čine do kraja trajanja rasprave, prijedlog je da se prijavljuju najkasnije do završetka uvodnog govora predlagatelja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.