Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vladajući u skupštini kroz izmjenu poslovnika žele veću učinkovitost

30.03.2023.

19:45

Autor: Mario Mihaljević /Radio Sljeme

Izmjene poslovnika

Izmjene poslovnika

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Gradska skupština u prvom je čitanju raspravljala o izmjenama poslovnika. Vladajući žele veću učinkovitost i spriječiti zlouporabu stanke, a oporba se žali na pokušaj eutanazije drugačijih mišljenja. 

-Primjedbe na nacrt podnijela je samo zastupnica Dina Vasić. Izmjene su opsežne pa idemo u novi dokument", rekao je predsjednik Odbora za statut i poslovnik Tomislav Domes. O izmjenama smo pisali ranije, a o njima možete čitati ovdje. 


 Mislav Herman (HDZ) rekao je kako gradska vlast ovime ukida demokraciju u Skupštini. 


-Podsjećam kako su zbog zavlačenja oporbe trajale po dva, tri, četiri dana, ali nikada nisu išle do kasno u noć jer nismo htjeli da oni koji rade sastanče do dva, tri sata ujutro. Jednu sjednicu su cijelu sjednicu stajali za govornicom i ne govorili ništa. To je bilo njihovo demokratsko pravo. Sada im na tome čestitam jer su na najbolji način iskoristili pravo da zavlače sjednice, a sada im to smeta iako tad nitko protiv toga ništa nije rekao - ustvrdio je Herman. 


Poslovnik treba mijenjati, smatra i Igor Peternel (Domovinski pokret).  


-Aktualci su demokratski standard i postoje da oporba ima priliku pitati vlast, a ne da vlast pita samu sebe. Ako usvojimo poslovnik koji to osigurava je apsurdno. Do sada su se nametali tko će ranije doći, a ako online prijavljujete, prijavit će se svi i dva sata ćete izgubiti na ždrijebanje - rekao je Peternel. 


 U ime predlagatelja o poslovniku je govorila Marina Ivandić (Zagreb je naš!) 


-Klubovi opozicije su do sad na dnevni red stavljali točke po hitnom postupku pa smo u istoj situaciji vlast i oporba. Argument da se ljudi ne stignu pripremiti ne stoji jer postoji vrijeme pripreme tijekom sjednice i u pauzama. Stanka od pola sata se uzimala da se oporba izrazi nezadovoljstvo ili otegne početak sjednice. Jasna mi je ta potreba, ali ne vidim potrebu da traje 30 minuta, jednaki je efekt ako traje kraće, ali u trenucima kad se treba postići.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.