Hrvatski radio

Radio Sljeme

Voda poskupljuje, ali ipak ne za dvadeset posto

01.12.2022.

15:42

Autor: Magdalena Pongrac

Pitka voda

Pitka voda

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Zagrebački holding će odgoditi i ublažiti najavljeno poskupljenje vode od iduće godine - izjavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević, nakon što je iz Vlade stigla Uredba koja omogućuje plaćanje vode po sadašnjim cijenama. Da bi poskupljenje trebalo potpuno zaustaviti smatraju neki gradski zastupnici, ali i sindikati.

Vlada je donijela izmjene Uredbe o visini naknade za korištenje voda. Što to znači, objasnio je premijer Andrej Plenković.

- Odgodit ćemo primjenu te uredbe za godinu dana i na taj način omogućiti svim jedinicama lokalne samouprave, osobito Zagrebu, Splitu i drugim velikim gradovima, da nema potrebe za dizanjem cijena vode.


Ministar gospodarstva Davor Filipović pozvao je da se odustane od poskupljenja.

- Pozivam sve koji su najavili da će poskupjeti vodu za naše građane da od toga odustanu, kako bismo zajedno zaštitili standard građana.


Odluka iz Vlade stigla je tri dana nakon što je Zagrebački holding objavio da će od siječnja ili veljače Zagrepčani dobivati tridesetak kuna veće račune za vodu. Gradonačelnik Tomislav Tomašević i sada smatra da je poskupljenje nužno, ali pristaje na njegovu odgodu.

- Tri četvrtine efekta tog poskupljenja išlo bi u nove investicije. Poskupljenje cijena vode je neminovno, jer je potreban novac za ulaganje u vodoopskrbnu mrežu u koju se nije ulagalo desetljećima. U tom smislu, ja sam najavio da moramo uložiti najmanje četiri nova maksimirska stadiona pod zemlju.


S gradonačelnikovim obrazloženjima za nastavak poskupljenja ne slaže se SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek.

- Imam dokument koji je potpisao direktor Vodovoda koji kaže da, sigurno u idućih 12 mjeseci, oni neće aplicirati za sredstva koja bi omogućila rekonstrukciju i dodatnu izgradnju vodovodne, odnosno odvodne mreže. Tako da nema potrebe niti za poskupljenjem vode.


Slično misli i Mostov Markov Sladoljev.

- To je još jedan diletantizam gradonačelnika i njegove administracije, jer se on pozivao na Vladinu Uredbu i njome je pravdao poskupljenje.


Da je poskupljenje neopravdano smatra i sindikalist Krešimir Sever.

- Pitka voda treba biti uvijek dostupna svima i svakome, a kada je riječ o njezinoj cijeni, koliko god i kad god je moguće, treba zadržati postojeću cijenu. Ovo nikako nije vrijeme i način da se pokuša nadoknaditi ono što je izgubljeno desetljećima.


Voda će, čini se, ipak poskupjeti, no ne koliko je najavljeno. Poskupljenje će biti barem za četvrtinu manje, tvrdi gradonačelnik. U kojem će se mjesecu početi primjenjivati, još se ne zna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.