Hrvatski radio

Radio Sljeme

21:26 / 19.05.2016.

Autor: Davor Šalat

Voda na Jarunu i Bundeku - izvrsne kakvoće

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Građani će se od 1. lipnja do 15. rujna moći kupati na Jarunu i na Bundeku jer je voda na svim plažama izvrsne kakvoće. Na dvije lokacije - na Otoku Univerzijade na Jarunu i na južnoj obali Velikog jezera na Bundeku - mogu se, međutim, kupati samo na vlastitu odgovornost.

To proizlazi iz Odluke o utvrđivanju lokacija za kupanje, na jezerima Jarunu i Bundeku, koju su prihvatili zastupnici Gradske skupštine.

Za kupalište jezera Jarun određene su plaže: Veliko jezero, Malo jezero, Otok veslača i Otok Trešnjevka. Za kupalište jezera Bundek određene su plaže: Veliko jezero - istočna obala i Veliko jezero - zapadna obala. Za kupanje su izostavljene plaže Veliko jezero - južna obala na Bundeku i Otok Univerzijade na Jarunu.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum istaknula je kako je sezona kupanja svake godine proglašena od 1. lipnja do 15. rujna, ali da proglašenje lokacija ovisi o prethodnom godišnjem izvješću kakvoće vode. "Prema prošlogodišnjem izuzetom na 128 lokacija na jezeru Jarun i 24 lokacije na jezeru Bundek moram reći da postoji određena suzdržanost prema proglašavanju kvalitete vode na Otoku Univerzijade na Jarunu i na južnoj obali Velikog jezera na Bundeku", istaknula je pročelnica Šitum.

Rekla je da su na tim lokacijama bili nezadovoljavajući uzorci kakvoće vode u prošloj godini, te da ove godine moraju na tim lokacijama - na Otoku Univerzijade na Jarunu i na Južnoj obali Velikog jezera na Bundeku "izraziti određenu suzdržanost", a građani će moći vidjeti ploču na kojoj će pisati da se kupaju na vlastitu odgovornost". "Sve druge lokacije na Jarunu na ostalim plažama i na Bundeku su zadovoljavajuće odnosno uzorci vode su izvrsne kakvoće za kupanje", poručila je pročelnica Šitum.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.