Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vodeći ljudi FIS-a odlučili su prekinuti utrku na Sljemenu

07.01.2022.

08:38

Autor: Vesna Jurić Rukavina, HINA

Filip Zubčić

Filip Zubčić

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Unatoč svim naporima organizatora i djelatnika Skijališta Sljeme uloženih upripremu Crvenog spusta za održavanje muške slalomske utrke Svjetskog skijaškog kupa nakon nastupa 19 skijaša u slalomu FIS je odlučio da se on otkazuje radi nepovoljnih uvjeta za natjecanje. Jedini koji se od hrvatskih predstavnika ipak uspio spustiti stazom prije nego što je stigla odluka o otkazivanju bio je Filip Zubčić. No niti njegov nastup nije pridonio boljem raspoloženju na Sljemenu. 

Iako je staza izgledala jako dobro na jutrošnjem ogledu, nakon pregleda staze vodili smo diskusiju s FIS-om treba li samo korigirati nekoliko vrata ili cijelu podlogu ponovno dorađivati korištenjem vode i soli. FIS je odabrao drugu opciju, za koju je upitno je li bila najbolja. Mi iz organizacijskog odbora smo mišljenja da nismo trebali raditi ništa, da smo trebali zadržati sve kako je bilo nakon ogleda i da bismo imali dobru utrku.Što je, tu je, pokušali smo sve, plana C sada više nema. Nažalost, teško je ali trebamo gledati naprijed,rekao je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka na Sljemenu.


„No, nije ovo ni prvi ni zadnji otkaz na dan utrke, to je realnost Svjetskog kupa i treba gledati unaprijed. Nažalost u svemu tome lokalni organizacijski odbori premalo odlučuju, odlučuje žiri FIS-a, aodgovornost je na nama. To je problem skijanja i treba pokušati u budućnosti to promijeniti. Mi smo imali dva otkaza kada nije bilo snijega, 2014. i 2016. godine i Grad Zagreb i Skijalište Sljeme su uložili zajedno sa Ski savezom puno u infrastrukturu. Poboljšanja stvarno vidimo te snijega ima. Ja vjerujem da će sesljedećih dana zasniježiti i što prije skijalište otvoriti za građanstvo, što je uvijek krajnji cilj", kazao je Pavlek. 


Najljepša sljemenska priča ove godine je rezultat karijere Leone Popović i mi sada gledamo naprijed, prema drugim natjecanjima koja su pred nama. Zrinka Ljutić je otišla za Kranjsku Goru, Leona Popović i dečki će trenirati na Sljemenu, nakon toga imamo charter za Adelboden i idemo za Adelboden. FIS ima i druge brige, veliki problem je covid,brojke rastu u cijeloj Europi i vidjet ćemo kako će se to nastaviti. Jučer smo imali nekoliko sati raspravu oko COVID protokola, imamo pozitivnih slučajeva u Zagrebu i cijeli crveni natjecateljski balon se jutros moraoponovo testirati, to je trebalo organizirati i to daljnje širenje zaraze koronavirusom svakako će diktirati što će se dešavati s ostatkom Svjetskog kupa, rekao je zaključno Vedran Pavlek.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.