Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vojin Perić: država je ostala dužna niz zakona osobama s invaliditetom

26.05.2020.

11:38

Autor: Emina Dabo Hunjak

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Na status osoba s invaliditetom u Zagrebu i na njihov položaj tijekom kriznih situacija poput nedavnog potresa i pandemije koronavirusa upozorio je gradski zastupnik stranke "Stranka rada i solidarnosti" Vojin Perić.

Osobama s invaliditetom uz svakodnevne poteškoće i ograničenja s kojima se susreću život se dodatno zakomplicirao za vrijeme potresa, ali i tijekom strogih mjera uzrokovanih Covidom 19. Naime, mjera ograničenog kontaka među ljudima znači kako osobe s invaliditetom ne mogu dobivati neposrednu pomoć drugih. Gradski zastupnik Vojin Perić pohvalio je brigu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom kao i mjere koje Grad provodi.

- Socijalnu politiku Grada Zagreba moram okarakterizirati kao nešto što je iznad prosjeka. Oko tisuća osoba s invaliditetom radi u svim gradskim strukturama, a to je kad čovjek počne vjerovati u osobe s invaliditetom da imaju kompetencija i da mogu biti korisni - rekao je Perić.

Upozorio je kako država pred izbore nije donijela niz zakonskih rješenja koja bi popravila položaj ranjivih skupina.

- Ja već dvadeset godina govorim o potrebi inkluzivnog doplatka, o potrebi sustavnog financiranja udruga, o potrebi Zakona o osobnoj asistenciji, nema ih, nema novaca. Ali ja vam moram reći da su nam ostali dužni Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o osobnoj asistenciji, Zakon o inkluzivnom doplatku i onaj famozni fond koji uplaćuju ljudi koji neće zaposliti osobe s invaliditetom pa plaćaju penale - rekao je Perić.

Vojin Perić upozorio je da osobama s invaliditetom mora biti omogućeno aktivno sudjelovanje u društvu zbog čega je važan kontinuitet u provođenju socijalne politike, a ne da se ona mijenja nakon svakih izbora.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.