Hrvatski radio

Radio Sljeme

Volonteri u parku uče djecu zdravom načinu života

01.06.2017.

19:07

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je obilježen Međunarodni dan djeteta, a tim povodom u parku Sopot održana je javno-zdravstvena akcija "Volonteri u parku". Djeca su mogla sudjelovati u motoričkim i edukativnim igrama, radionicama o pravilnoj prehrani, primjeni prve pomoći i mnogim drugim aktivnostima.

Podaci European Health Reporta 2015 navode da su prekomjerna tjelesna masa i pretilost jedan od tri glavna čimbenika preuranjene smrti u Europi. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, čak je 33 posto dječaka i 20 posto djevojčica u našoj zemlji do svoje jedanaeste godine prekomjerne tjelesnu mase ili je pretilo. A s porastom dobi djece, njihove prehrambene i životne navike postaju lošije.

Kao i u svim modernim društvima, tako i u Zagrebu, problem je sjedilačko ponašanje, boravak djece uz televiziju, uz kompjutore. Zato je cilj ove naše akcije vratiti djecu u parkove i omogućiti im da im u tim parkovima bude zabavno, motivirati ih da dolaze sve češće i kad dođu u park da imaju organizirane aktivnosti, izjavila je Maja Lang Morović iz Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Radi se o akciji Volonteri u parku, jednoj od aktivnosti Nacionalnog programa Živjeti zdravo. Jesu li roditelji svjesni koliko je važno djeci stvoriti zdrave navike? Moje dijete se bavi plivanjem, a pošto su im uveli i zdravi meni u vrtiću htjeli-ne htjeli i mi smo primorani time se pozabaviti, izjavila je majka koja je u park dovela svoje dijete na igru.

Akciji se priključio i Hrvatski crveni križ. Prvo ćemo ih naučiti prvu pomoć koja je primjerena njihovoj dobi, moći će s nama raditi edukativne igre, slagati puzzle koje isto prikazuju postupke u prvoj pomoći. Mi zapravo njih upoznajemo s prvom pomoći, učimo ih što učiniti kada se ogrebu, kada imaju nekakvu manju ozljedu, što učiniti ako misle da su slomili ruku ili nogu, kako pozvati hitne službe 112 i 194, pojasnile su stručne suradnice HCK Ivana i Ana. 

Sve su to bili načini kojima su organizatori nastojali djeci i roditeljima pokazati kako je zdrav život stvar odluke te može postati navikom. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.