Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vozači quadova divljaju po Sljemenu i ugrožavaju planinare

16.12.2022.

12:12

Autor: Radio Sljeme

Divljanje quadova

Divljanje quadova

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Skijaške staze Parka prirode Medvednica protupropisno koriste i vozači quadova, koji time ugrožavaju skijaše, no Park prirode Medvednica ne može ih kazniti jer to ne omogućuje Pravilnik o načinu rada i postupanja čuvara prirode. 

Park prirode Medvednica ima veliki problem s vozačima quadova koji nepropisno koriste skijaške staze i svojom divljom vožnjom ugrožavaju građane sportaše i planinare koji koriste zagrebačku goru. O svom iskustvu u programu Radio Sljemena govorila je dugogodišnja planinarka Andreja Kostelić 


-To je prije svega strašna nesnosna buka, i susret s njima je takav da se osjećate životno ugroženi. Neke staze su uske, strme skliske,  oni idu i gore i dolje, ne usporavaju jedino ih može brijeg usporiti. Planinarim sa malom djecom i kao mama se osjećam ugroženom. 


U Parka prirode Medvednica ističu da ne mogu poduzeti potrebne mjere jer im to ne omogućuje Pravilnik o načinu rada i postupanja čuvara prirode. Nekoliko organiziranih akcija s prometnom policijom nije dalo rezultata, jer prometna policija ne provodi nadzor izvan javnih prometnica. Posjetitelji koji uoče vožnju šumom ili stazama koje nisu predviđene za motorna vozila mogu poslati e mail poštu Parku prirode. Važno je navesti i registracijsku oznaku na vozilu, jer bez te informacije nema prijave niti kazne. 
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.