Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vozači saniteta počeli s štrajkom i traže izjednačavanje plaća u državi!

16.05.2022.

11:04

Autor: Boris Bogić/Hina

Štrajk vozača saniteta

Štrajk vozača saniteta

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Oko 400 vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu od danas su u štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva, tvrde da se plaće razlikuju i po 1500 kuna - ovisno o županiji.


U štrajku su sanitetski djelatnici iz osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja - Karlovac, Krapinsko- zagorsku županiju, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorska županiju, Novalju, Šibenik, Drniš, Požegu i Novu Gradišku.


U sedam županija - Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu.


Unatoč činjenici da je oko 400 vozača saniteta u Hrvatskoj jutros započelo štrajk, tražeći izjednačavanje plaća na razini države, u Zagrebu štrajka nema. Rekao je to, za Radio Sljeme, ravnatelj zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu, Žarko Rašić.


- Djelatnici sanitetskog prijevoza u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Zagreba, sukladno odluci zagrebačkog Općinskog suda, koja je potvrđena na Županijskom sudu prije dvije godine, štrajk nije dozvoljen u Nastavnom zavodu. Sanitetski prijevoz u Zagrebu funkcionira uredno, tvrdi Rašić.Pacijenti na dijalizi, onkološki i naručeni na operacije - prevozit će se i za vrijeme štrajka, a to će činiti 30 posto vozača koji, prema zakonu, moraju raditi. 


Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se plaće vozača saniteta izjednačile na razini cijele države koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji, tvrde iz Sindikata

"Medicinske sestre/tehničari zajedno".


Iz sindikata su podsjetili da pregovori s Ministarstvom zdravstva o koeficijentima vozača saniteta traju već 10 godina, a Ministarstvo im sada šalje dopis u kojem navodi kako nije njihov poslodavac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.