Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vrh gradskog HSS-a izišao iz stranke

22.01.2017.

13:00

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradski HSS je obezglavljen. Njegov dosadašnji predsjednik Nenad Matić i većina čelnika stranke po gradskim četvrtima izašli su iz stranke jer su nezadovoljni predsjednikom Krešom Beljakom, njegovim načinom vladanja i stajalištima koje zastupa.

Matić, kao potpredsjednik Gradske skupštine, ostaje u skupštini te će i dalje podržavati dobre prijedloge gradonačelnika Bandića. 

On je s velikim brojem sada već bivših gradskih HSS-ovaca u predvorju stranačkih prostorija objavio da izlazi iz stranke u kojoj je bio 22 godine:

Danas, ta Hrvatska seljačka stranka po nedemokratskim postupcima gdje se suspendiraju kandidati za predsjednika, gdje se raspuštaju općinski, gradski i županijski ogranci, gdje se laže u javnom prostoru, više nije ona Hrvatska seljačka stranka u koju smo se učlanili. I nažalost s današnjim danom mi prestajemo biti članovi jedne povijesne, dobre, poštene stranke koja u ovom trenutku ima nepošteno, nekorektno vodstvo i mi ne možemo biti u tom sustavu jer kada ste član stranke, trebate poštovati kredibilitet predsjednika stranke. Krešo Beljak nema kredibilitet, na izbornoj skupštini nije legitimno izabran jer je prethodio niz nestatutarnih odluka, ocijenio je Matić.    

Matić je bio jedan od dvojice HSS-ovaca u Gradskoj skupštini, a drugi - Vladimir Holjak još uvijek ostaje u stranci koja je dio kluba Milana Bandića. Hoće li Matić i dalje podržavati Bandića i hoće li vratiti mandat HSS-u?

Kada uđete u klub kod nekoga, kada date podršku, ja kao čovjek nisam da svaki tjedan mijenjam mišljenje. Do kraja mandata ćemo podržavati dobre prijedloge, naravno, koji su osnovani, gradonačelnika Grada Zagreba - ja govorim u svoje ime. Što se tiče mandata u Gradskoj skupštini, ova ekipa i ja smo ga osvojili. Mi ćemo ga dokraja - još je tri mjeseca do kraja skupštine - odraditi do kraja, ali sigurno Krešo Beljak nema zasluga za mandat ni gospodina Holjaka ni mene u Gradskoj skupštini, istaknuo je Matić.    

A što s ostalim bivšim gradskim članovima HSS-a planira za lokalne izbore u svibnju?

Bit ćemo aktivni. U kojoj formi - političke stranke, grupacije, nezavisne grupacije, to ćemo dogovoriti. I bit će nas sigurno više od tisuću. Sigurno ćemo mi odlučiti tko će biti budući gradonačelnik ili gradonačelnica Grada Zagreba jer je vrlo u knap, a to ćemo odlučiti temeljem programa koji ćemo prezentirati u javnosti. No sigurno je da SDP, s kojim će ići Krešo Beljak, nij ta opcija s kojom ćemo koalirati ili surađivati u Gradu Zagrebu, zaključio je Matić.     

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.