Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vrh oštećenoga sjevernog tornja se skida zbog opasnosti od rušenja.

01.04.2020.

23:11

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Foto: Radio Sljeme

Foto: Radio Sljeme

Foto: - / -

Za sada nema točnih podataka o šteti nastaloj na zagrebačkoj katedrali u potresu 22. ožujka, kao ni procjene troškova njezine obnove. Nakon južnog tornja i sjeverni je u kritičnom stanju. Skida se vrh oštećenoga sjevernog tornja kako zbog opasnosti od rušenja.

S katedrale je pao južni toranj, a naknadna istraživanja otkrila su i kako je pukao i zarotirao se i sjeverni toranj za oko 15 cm. Stoga je opasan i za katedralu, ali i za prolaznike, pa je donesena odluka da bi ga najpametnije bilo ukloniti. Dvije velike dizalice trebale bi već večeras stići kako bi u jednom dijelu spustile toranj na zemlju. Taj toranj je u jednom komadu težak oko 36 tona. 

"Kad smo došli do spoznaje u kakvom je stanju, kad smo dronom posnimili, statičari su rekli svoje mišljenje, obavijestili smo i Ministarstvo kulture... Moramo ga maknuti zbog velike opasnosti, i za samu katedralu, a i za ljude", rekao je Ivan Hren, predsjednik Odbora za obnovu katedrale. 

"Gornji dio zvonika od lanterne pa do vrha je zapravo povezan s dvije velike šipke od 30 milimetara u jednom komadu. On ako pada, on će pasti kao cijeli takav, cijelim teretom će pasti na krovišta ako pada na južnu stranu. Ako pada na sjevernu, opet će napraviti štetu, tako da to moramo maknuti", rekao je Damir Foretić, projektant obnove katedrale.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.