Hrvatski radio

Radio Sljeme

Vrijeme za obnovu Zagreba ističe

06.02.2021.

15:53

Autor: Nevena Saraga

Vrijeme za obnovu Zagreba ističe

Vrijeme za obnovu Zagreba ističe

Foto: - / -

„Treba li još netko poginuti, i to mjesecima nakon potresa, ili će gradska vlast napokon obaviti svoju dužnost?“, pitali su se iz HSLS-a Grada Zagreba na konferenciji za novinare organiziranoj simbolično u 5 do 12 sati, kako bi ukazali da vrijeme za obnovu grada Zagreba ističe.

Nakon potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb znatno je oštećen velik broj objekata u gradu. Novi potresi koji su se u prosincu dogodili u Petrinji indirektno su pogodili i Zagreb te ponovno razotkrili svu nesposobnost Gradske uprave, ističu iz gradskog HSLS-a na danas održanoj konferenciji za novinare ispred oštećene i za prolaznike opasne zgrade na križanju Petrinjske i Đorđićeve ulice.

U neposrednoj blizini je dječji vrtić, frizerski salon, dućan s voćem i povrćem, kozmetički salon, kemijska čistionica. Osim opasnosti od štete i ozljeda, tim malim poduzetnicima je i osjetno pao promet zbog navedene opasnosti i otežanog pristupa njihovim prostorima, upozorava potpredsjednica HSLS-a Saša Poljanec Borić.

Zgrada u Petrinjskoj samo je jedan od primjera nebrige, a zgrada u takvom stanju ima i velik broj u drugim dijelovima  Zagreba, a pogotovo u rubnim dijelovima, bližim epicentru potresa. Dok se u centru grada Petrinje, po kojem ova ulica nosi ime, oko mjesec dana nakon potresa već počelo s uklanjanjem zgrada opasnih po život i zdravlje, ovdje to nije slučaj, ističe potpredsjednik zagrebačkog HSLS-a i član Vijeća gradske četvrti Donji grad Alen Lochert.

Ovo je tragičan primjer konfuzije naših institucija koje ne razlikuju bitno od nebitnog i prioritete i koje se međusobno ne kooridiniraju iako djeluju na temelju gotovo iste zakonske podloge. Saniranje posljedica uglavnom je prepušteno samoorganiziranju građana, dodao je predsjednik HSLS-a Grada Zagreba i saborski zastupnik Darko Klasić, a u gradskom HSLS-u na kraju zaključuju da je potres u Zagrebu srušio kuću, a institucije će uništiti četvrt.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.