Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za čišćenje Zagreba trebat će još tjedan dana!

06.11.2018.

13:59

Autor: Ivana Radaljac Krušlin

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Već dva tjedna u Zagrebu nema redovitog odvoza i oporabe plastike i plastične ambalaže, a rezultat su kvartovi zatrpani otpadom. Razlog je bizaran. Ispunjene su planirane kvote za prikupljanje otpada.

 

                Već dva tjedna u Zagrebu nema redovitog odvoza i oporabe plastike i plastične ambalaže, a rezultat su kvartovi zatrpani otpadom. Razlog je bizaran. Prilikom potpisa ugovora o oporabi plastike procijenjene su premale količine, ugovorene količine su prikupljene i partneri su plastiku prestali prikupljati.

Na pitanje zašto javnost nije na vrijeme obaviještena, u našoj emisiji 9,99 odgovorio je direktor Čistoće Goran Bradić:

Uprava Holdinga je znala da je ta količina ugovorena pri kraju, no nismo mogli izlaziti u javnost jer smo pregovarali da na najbolji mogući načij riješimo taj problem. U tim količinama plastike ima i jako puno drugog otpada. Računali smo na svijest građana da neću ubacivati toliko i onda su se te količine ispunile brže nego smo očekivali.

Nove količine za oporabu otpada ugovorene su do  4-tog mjeseca 2019., a koliko je težak aneks ovoga ugovora Bradić nije želio odgovoriti:

Ja, sada ne bih o ciframa govorio.

Ali je javni novac koji čistoća plaća?

Znam, ali evo, ja ne bih o tome govorio.

Zašto? Javni je novac, evo moram ponoviti pitanje još jedan put? Je li to neki tajni podatak?

Pa nije, pa… mislim da bi trebalo tražiti suglasnost, po meni, od druge strane koja je ugovorena. Mislim, može se doći do toga, ali ne bih ovom prilikom o tome govorio.

Između prošlog i aneksiranog ugovora ipak postoji jedna razlika:

Preuzima kompletnu plastiku koju mi njima dovezemo, dakle, nema ko prije što su vraćali miješani komunalni otpad.

Jučer je sa zajednicom ponuditelja s kojima Čistoća već ima temeljni ugovor, ipak potpisan aneks koji vrijedi do travnja iduće godine. Pojačani odvoz otpada započeo je noćas, radit će se u četiri smjene, a prema procjenama za normalizaciju će djelatnicima Čistoće trebati tjedan dana. Da bi se spriječilo ponavljanje situacije, objasnio je Bradić, upravo je u projektnoj fazi privremeno skladište na Jakuševcu.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.