Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za drastično ubrzanje obnove Grad treba preuzeti financiranje

16.08.2021.

13:57

Autor: Nikolina Devčić

Zarko Basic/PIXSELL

Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Obnova Zagreba stoji zato što građani u njoj moraju participirati. Tvrde to u zagrebačkom HNS-u iz kojeg stiže prijedlog da financijski teret od 20 % konstrukcijske obnove preuzme Grad Zagreb. Smatraju i da je to ustavna obaveza Grada.

- Pogriješili smo kad smo donosili ovakav Zakon o obnovi. Velik utjecaj imao je i pokojni gradonačelnik Milan Bandić koji je izjavio da su građani sami krivi jer u svoje nekretnine nisu ulagali. Iz toga se vidjelo kakve poglede on ima na obnovu i što smjera s tom obnovom. Dakle, tu su neki špekulantski projekti trebali nastati. Trebalo je ići u smjeru da se građane što više optereti sa hipotekama, da se obnova oduži što je moguće više, da građani polako odustaju od svojih nekretnina i da počnu jeftino prodavati svoje nekretnine. To je bio jedan pakleni plan - tvrdi čelnik zagrebačkog HNS-a Željko Uhlir, koji je jedan od autora Zakona

Uhlir tvrdi da obnova Zagreba stoji zbog kompliciranih imovinsko-pravnih procesa, odnosno činjenice da i građani financijski moraju participirati u njoj. Oni koji nemaju novac moraju pristati na to da im se na dio vlasništva upiše hipoteka, a vrlo vjerojatno je neće moći vraćati. 

HNS zato predlaže da Grad Zagreb preuzme 20 % financijskog tereta građana u konstrukcijskoj obnovi zgrada.
- Grad Zagreb s 14 milijardi kuna proračuna neka smanji apetite na nepotrebnim projektima i neka svake godine dio od tih 20 % participira za svoje građane. To je rješenje situacije. Nestaje ta potreba za preispitivanjem svakog stana u zgradi. Jedna zgrada, jedan predmet. Drastično se ubrzavaju procesi, obnova može početi preko noći - zaključuje Željko Uhlir koji je, podsjetimo, ujedno i državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, a upravo na račun ove institucije stiže najviše kritika zbog sporosti i tromosti u obnovi Zagreba nakon potresa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.