Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za dvije godine univerzalna dostupnost vrtića u Zagrebu

13.11.2022.

11:11

Autor: Hina/Radio Sljeme

Dolenec o vrtićima

Dolenec o vrtićima

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je da bi se do kraja 2024. u Zagrebu trebala u najvećoj mjeri ostvariti univerzalna dostupnost gradskih vrtića, za što će se iz gradskog proračuna uložiti 300 milijuna kuna. 


Radi se o projektima koje je Zagreb prijavio na natječaj sufinanciranja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), a u kojima će se u iduće dvije godine osigurati oko 1400 novih vrtićkih mjesta u gradskim vrtićima.  


-Grad Zagreb, uz sufinanciranje sredstvima iz NPOO-a, ide u 16 projekata izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije gradskih vrtića. Jedan od ciljeva našeg mandata je omogućiti univerzalni pristup predškolskom obrazovanju za svu djecu u gradu Zagrebu zbog niza pozitivnih efekata koji on ima na samu djecu. To je jedna od glavnih poluga koje, kao grad u čijoj je ingerenciji predškolski odgoj, imamo da poboljšamo život građana jer je poznato da bolje obrazovanje osigurava bolje ishode kasnije u životu-. 


Poručila je da je grad stabilizirao financije, ali i da ostvarenje nekih od ključnih predizbornih obećanja - poput zatvaranja Jakuševca, čemu je preduvjet izgradnja sortirnice i kompostane i drugih postrojenja, ovisi o državi, koja kroz raspisivanje natječaje iz NPOO-a odlučuje o visini njihovih sufinanciranja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.