Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za građane je pripremljen bogat program

31.05.2023.

09:11

Autor: Radio Sljeme

ZET orkestar

ZET orkestar

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Zagreb slavi svoj dan. Tim povodom, održat će se svečana sjednica Gradske skupštine, na kojoj će biti dodijeljena priznanja grada Zagreba istaknutim pojedincima i institucijama, među kojima je i Radio Sljeme, a za građane je pripremljen bogat cjelodnevni kulturno-zabavni program, uz besplatne koncerte i tematske razglede grada. 


Besplatni koncerti, tematske šetnje, projekcije filmova, slobodan ulaz u gradske muzeje, kao i Projekt “Glazbena kontrola” samo su dio programa kojima će se ove godine obilježiti Dan grada Zagreba


Program posvećen Zagorki organiziran je i u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. Program u stanu održava se u 20 sati, a uz taj program u 17 sati u stanu se mogu preuzeti misteriozna pisma koja su glavni rekvizit za samostalnu šetnju gradom. Tragovi zapisani na papiru vode kroz grad i upoznaju vas s mjestima povezanima sa Zagorkinim životom.


Centar mladih Ribnjak, u 17 sati, u suradnji s umjetnicima Rezidencije Ribnjak, organizira tematsku šetnju parkom i biografijom Marije Jurić Zagorke u Parku Ribnjak. U 18 sati održat će se dramatizirano predavanje o Zagorki DrugačiJA, dok je u 19 sati na programu koncert Big band Greenhil cluba: Moj Zagreb kak imam te rad iz ciklusa koncerata orkestara Neozbiljni u parku. Program u Ribnjaku završava tribinom novoosnovane inicijative „Zagorke“ koja okuplja dosadašnje dobitnice nagrade Marija Jurić Zagorka Hrvatskog novinarskog društva. Projekcija dokumentarno-igranog filma „Zagorka“ te razgovor s redateljicom Biljanom Čakić-Veselić i voditeljicom Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke Anom Zbiljski održat će se u 18:20 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir. U 18 sati na drugom kraju grada, u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, održat će se likovna radionica „Ilustracija priče, bajke, mitova i legendi prema djelima Marije Jurić Zagorke”. Radionice crtanja za mlađu djecu: Marija Jurić Zagorka – odijevanje nekada, organizirana je u Narodnom sveučilištu Dubrava, također s početkom u 18 sati, dok će se u isto vrijeme u maloj dvorani održati predavanje - suvremena prezentacija biografije Marije Jurić Zagorke s fokusom na njezin stvaralački rad.


Cjelodnevni program organiziran je u Pučkom otvorenom učilištu gdje će se, između ostaloga, moći razgledati izložba knjiga - Marija Jurić Zagorka. U 14 sati za učenike osnovnih škola organiziran je program „Zagorkina priča“ – upoznavanje Marije Jurić Zagorke kroz pripovijedanja o kontekstu vremena u kojem je živjela.


Osim programa posvećenih Mariji Jurić Zagorki u brojnim centrima za kulturu organizirani su koncerti, radionice i izložbe. U Centru kulture na Peščenici u  19 sati, bit će svečano otkrivanje biste Zlatka Balokovića, autora Antuna Augustinčića, u suradnji s Glazbenom školom Zlatka Balokovića. U Centru za kulturu i film Augusta Cesarca moći će se razgledati izložba radova polaznika likovne radionice za treću životnu dob Otvoreni atelje, a Izložba 45. godina Galerije Vladimir Bužančić može se razgledati i u Centru za kulturu Novi Zagreb.


Obilježavanje Dana grada Zagreba uz izradu razglednica grada s vizurama poznatih lokacija (Kula Lotrščak, Kamenita vrata, Zagrebačka katedrala, Lenucijeva potkova, Gornji grad itd.) organizirano je od 16 sati u Centru za likovni odgoj na Rokovom perivoju. Brojni programi u organizaciji Kulturnog centra Travno održat će se i u parku u tom naselju, među kojima je i revija narodnih nošnji zagrebačkih sela, danas urbanih naselja i suvremene modne odjeće inspirirane baštinom i koncert Harmonije disonance koji počinje u 20 sati.


Koncert Zagrebu za rođendan - „Ljubavnici“ Mila Elegović, Mladen Burnać i Damir Gónz organiziran je u Narodnom sveučilištu Sesvete s početkom u 19:30 sati. 


Zagrebački orkestar ZET-a započinje s projektom pod nazivom „Glazbena kontrola“, u sklopu kojeg će se članovi orkestra, od 10 sati, voziti i zasvirati u zagrebačkim tramvajima u centru grada te će na Trgu bana Jelačića u 12 sati imati završni nastup.


Na sam Dan grada, već tradicionalno u Staroj gradskoj vijećnici održat će se svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, na kojoj će gradonačelnik uručiti Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici