Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za gradsku oporbu novi model odvoza otpada nije provediv

26.01.2022.

14:30

Autor: Mario Mihaljević

odvoz otpada

odvoz otpada

Foto: Petar Macek / Pixsell

Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a ocijenio je u srijedu uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine kako najavljeni model odvoza otpada u ovom obliku nije provediv te upozorio da će dovesti do poskupljenja usluge i novih troškova.  -Slažemo se kako je problem sortiranja i naplate otpada u Zagrebu hitno potrebno riješiti, ali ne ovakvim ad hoc rješenjima, nego planiranim i promišljenim modelima koji bi uključili struku, a što nam se čini da nije bio slučaj-, rekao je potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman. 


Naveo je kako je varijabilni dio troška, koji će ovisiti o količini miješanog komunalnog otpada, nepoznanica jer je upitno koliko je odluka u ovom obliku u skladu s važećim zakonskim propisima. Upitao je i je li model provediv i financijski održiv za Čistoću i Holding ili predstavlja "još jednu aktivističku utopiju" platforme. Klub zastupnika strahuje da će promjene dovesti do poskupljenja usluge za sve te upozorava kako će Zagreb stvarati milijune novih plastičnih vrećica, što će uzrokovati nove milijunske troškove. 


Herman se osvrnuo i na prošlotjednu objavu savjetnika stranke Možemo Josipa Jagića koji je na Twitteru komentirao tvit o ubijanju svećenika nakon Drugog svjetskog rata napisavši, kaže, ironično "dobra stara vremena", a nakon čega je naišao na osudu javnosti. Poručio je kako je izjava skandalozna i za najjaču osudu te kako platforma Možemo iz dana u dan otkriva "svoje pravo lice i srce". 


Pokazuje da je ona rigidna, retrogradna, regresivna sekta. Sve skupa jako žalosno i zabrinjavajuće-, rekao je Herman. Osvrnuo se na uvođenje dvije izvannastavne aktivnosti u zagrebačke škole koje se tiču građanskog odgoja, izrazivši bojazan kako je to ponovno uvođenje "na mala vrata ideološkog sadržaja", pogotovo zbog činjenice što se takav sadržaj već nalazi u međupredmetnoj nastavi po kurikulumu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.