Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za opustošenu Medvednicu Hrvatske šume krive klimu

19.03.2019.

13:21

Autor: Magdalena Pongrac

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon što su se u medijima pojavile slike opustošene Medvednice te napisi kako je za to krivo loše gospodarenje Hrvatskih šuma, o tome je bilo riječi na tematskoj sjednici skupštinskog Odbora za zaštitu okoliša.

Voditelj Uprave šuma podružnice Zagreb Damir Miškulin kao glavnog krivca za nastalu štetu na Medvednici vidi klimatske promjene. Ističe kako Šume kvalitetno rade svoj posao, te da godišnje priraste 8, a šumari posijeku 6 kubika šume, što je u skladu s međunarodnim propisima - Ovaj trenutak koji se slika kad su stabla mala ne pokazuje stvarno stanje stvari, jer prosječni planinar i prolaznik ne zna da je to mlada šuma koja će za 20 do 40 godina biti odrasla, to je prirodni ciklus i mi na Medvednici imamo predivno pomlađenu šumu. Cilj gospodarenja šumama Medvednice nije pridobivanje financijske koristi ni pripremanje terena za luksuzna naselja nego održivo gospodarenje kako bi u ovim šumama, koje predstavljaju pluća grada, uživale i buduće generacije. Svi ste pozvani da s neovisnim stručnjacima zajedno obiđemo te, navodno sporne, površine kako biste vidjeli da šumari na Medvednici gospodare onako kako treba!

No gradska zastupnica Rada Borić iz Nove ljevice pita se je li to ipak rezultat prekomjernog krčenja šuma, te kritizira gradonačelnikov Prijedlog procjene rizika od velikih nesreća o kojemu će u četvrtak glasati Skupština - Nitko ne govori o tome što se događa s odronima, jer dijelovi brda prijete i predstavljaju rizik od odrona i zatrpavanja potoka, kao i izvora vode. U dokumentu se ističe da su za sve krive prekomjerne oborine, a nigdje se ne spominje tzv. ljudski faktor!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.