Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za popunjavanje proračunskog manjka podignuti eu sredstva

28.02.2019.

12:56

Autor: Mario Mihaljević

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

Prošlotjedni interni dopis Gradskog ureda za financije u kojemu se navodi da u gradskom proračunu za ovu godinu nedostaje gotovo milijardu i 400 milijuna kuna za podmirenje troškova i rashoda uzburkao je strasti na zagrebačkoj političkoj sceni.

Može se li "popeglati" proračunski manjak od gotovo milijardu i pol kuna i očekuju li Zagreb nova zaduženja, bile su teme emisije Radio Sljemena-Gradska posla. Gostovala je pročelnica gradskog ureda za financije Danijela Juroš Pečnik.

Prošlotjedni interni dopis gradskog ureda za financije u kojemu se navodi da u gradskom proračunu za ovu godinu nedostaje gotovo milijardu i 400 milijuna kuna za podmirenje troškova i rashoda uzburkao je strasti na zagrebačkoj političkoj sceni. U Gradu tvrde da mjesta za paniku nema, kažu to je uobičajen način komunikacije. Slični dopisi o štednji slani su i prethodih godina, tvrdi pročelnica gradskog ureda za financije Danijela Juroš Pečnik

-Slijedom toga što Grad svake godine poreznim reformama gubi značajni dio svojih prihoda, te se s toga ovakvim dopisima nastoji ukazati na problematiku, te potrebu smanjivanja troškova koji nisu neophodni za nesmetano funkcioniranje gradske uprave-.

Juroš Pečnik nastavlja da je otegotna okolnost, što sav prihod prikupljen od poreza na dohodak na području Zagreba ne ostaje u gradskoj blagajni, već se dio od 17 posto izdvaja za fiskalno slabije lokalne jedinice u Hrvatskoj. 

-Konkretno to znači da su građani Zagreba iz svojih plaća za druge lokalne jedinice izdvojile 794 milijuna kuna. Akumulirano gledano od 2007. do 2018, građani Zagreba su iz svojih plaća izdvojili 9 milijardi i 300 milijuna kuna-. 

Jedno od riješenja za popunjavanje proračunskog manjka Juroš Pečnik vidi u povlačenju europskih fondova ali i u pomoći Vlade.

Za kapitalne gradske projekte kao što su gradnja žičare i obnova rotora, sredstva su osigurana i razloga za zabrinutost nema, završila je Juroš Pečnik.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.