Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za rujan mirovine veće za 0,35 posto!

30.08.2016.

12:34

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Temeljem redovitog polugodišnjeg usklađivanja mirovine će od srpnja porasti za 0,35 posto, a to povećanje bit će isplaćeno u rujnu zajedno sa razlikom za srpanj, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, potrošačke cijene u prvom polugodištu ove godine pale su u odnosu na drugo polugodište 2015. za 1 posto dok su bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj porasle za 1,7 posto, pa polovica zbroja tih vrijednosti iznosi 0,35 posto, priopćeno je iz HZMO-a nakon sjednice Upravnog vijeća, na kojoj je donesena odluka o usklađivanju mirovina od 1. srpnja.

Nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja, od 1. srpnja 2016. iznosi 61,59 kn.

Upravno vijeće HZMO-a donijelo je i odluku o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža, koja od 1. srpnja iznosi 59,71 kunu, kao i odluku o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja nastalog uslijed ozljede na radu ili profesionalne bolesti u iznosu od 1.226 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.