Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za školske udžbenike ove godine dajemo 60 milijuna kuna

29.08.2018.

10:36

Autor: Margareta Jozinović

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Grad Zagreb je i ove godine osigurao besplatne udžbenike za učenike osnovnih i srednjih škola grada Zagreba kao i za učenike koji pohađaju škole izvan Grada, a imaju prebivalište u njemu. Za to je izdvojio 60-ak milijuna kuna, a udžbenici bi trebali biti na školskim klupama do početka nastave.

100 000 učenika osnovnih i srednjih škola grada Zagreba dobit će od Grada i ove godine besplatne udžbenike za koje je Grad iz proračuna izdvojio gotovo 60 milijuna kuna. Mi uvijek udžbenike nabavljamo u dva kruga. Za redovito upisane učenike kojih je 95 % udžbenici će biti 3. rujna na klupama, a za onaj dio učenika koji su mijenjali školu, koji su ponavljači ili išli na popravke tijekom ljeta ili one koji su u srednje škole upisani u drugom krugu, oni će dobiti tijekom rujna, rekao je pročelnik Ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić.

Tok isporuke provjerio je jutros i gradonačelnik Milan Bandić koji je obišao osnovnu školu Julija Klovića te srednju Elektrostrojarsku obrtničku školu. U znanju smo dobri, ponavljača nema. Ove godine smo imali 12 djece na državnim natjecanjima, 2 oskara znanja smo osvojili ove godine i mislimo da su rezultati vidljivi. Moramo ulagati u znanje, u tu djecu i odgojiti ih da ostanu u Hrvatskoj, kazao je ravnatelj Osnovne škole Julija Klovića, Ivo Kljajo.

Svake godine naša škola daje otprilike 150-200 budućih obrtnika koji su odmah spremni u radni proces i poslije dvije godine mogu otvoriti svoj obrt, dodao je ravnatelj Elektroobrtničke škole, Anto Delač.

Prilikom podjele udžbenika na aktualnu reformu obrazovanja osvrnula se zamjenica gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević. Očekivati od kurikuluma i novih udžbenika da će promijeniti odgojno-obrazovni sustav u Hrvatskoj, potpuno je iluzorno. Ono što doista svaka jedinica lokalne samouprave kao mi u Zagrebu, ali i Republika Hrvatska u cjelini možemo napraviti je ulagati u materijalne kapacitete naših škola, omogućiti cjelodnevnu nastavu i omogućiti dobre uvjete rada.

Osigurani udžbenici bit će i ove godine veliko financijsko rasterećenje za roditelje, a na školske klupe većina bi trebala stići do početka nastave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.