Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za spas ugostiteljstva - manji PDV i krediti!

12.11.2020.

14:40

Autor: Boris Bogić

Sanjin Strukić/PIXSELL

Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: - / -

Ugostitelji poštuju propisane epidemiološke mjere, ali promet im je i dalje u padu za oko 60 posto te se slažu da im treba niža stopa PDV-a na piće, kao i nove kreditne linije za opstanak i oporavak od koronakrize, zaključak je 8. foruma zagrebačkih ugostitelja.

- Svjesni smo, kao i drugi, da će oporavak od koronakrize biti težak i dugotrajan i da je neizvjesno kada će do toga doći, zbog čega bi ugostiteljima - uz mjere za očuvanje radnih mjesta - znatno pomoglo i snižavanje PDV-a za vino, pivo i sokove s 25 na 13 posto, koliko je i na hranu, a možda i niže, jer je to već dalo rezultata u drugim zemljama. Uz to, hitno nam trebaju i nove kreditne linije HAMAG-a i HBOR-a - poručio je predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba, Franz Letica.

Zagreb se ni u ovo vrijeme ne odriče Adventa, no organizirat će se znatno skromnije i u skladu s epidemiološkim mjerama, rekla je pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, Nera Pavić, a ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naglasio je da trenutna epidemiološka situacija u zemlji, nažalost, nije dobra, no zasad se ne razmišlja o zatvaranju ugostiteljskih objekata.

- U Hrvatskoj danas imamo iznad tri tisuće novooboljelih, više je onih koji trebaju hospitalizaciju i to opterećuje zdravstveni sustav. Činimo sve da što manje ljudi umre i, u takvoj situaciji, razmišljamo što možemo još učiniti da se mjerama zaustavi širenje zaraze, ali za sada ne i o zatvaranju ugostiteljskih objekata - kazao je Capak.

Zagrebački ugostitelji predstavljaju 20% do 25% hrvatskog ugostiteljstva i prema prihodu, broju tvrtki i obrta, ali i prema broju zaposlenih. Svi su se složili kako nas čeka neizvjesno i zahtjevno razdoblje, ali da iz pandemije trebaju izaći što jači.

Iz Hrvatske gospodarske komore uputili su molbu hrvatskoj Vladi da i nakon 31. prosinca nastavi primjenu kriznih mjera za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti ugostiteljsko-turističkog sektora.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.