Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za ulaz u pothodnik spust ili platforma?

15.04.2016.

13:51

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Križanje SR Njemačke i Avenije Dubrovnik problem je za osobe s invaliditetom, pogotovo za slijepe osobe. Mnogi se od njih javljaju i traže rješenje kako jednostavnije prijeći s jedne strane Avenije Dubrovnik na drugu te kako se koristiti pothodnikom jer ne postoje ni dizala niti platforme.

Jedna od osoba s invaliditetom koja se svaki dan koristi pothodnikom na raskrižju Avenije Dubrovnik i ulice SR Njemačke je slijepi profesor Željko Brdal. On ističe kako se pothodnikom koriste građani iz četiriju naselja Zapruđa, Središća, Sopota i Utrine, a za osobe s invaliditetom on je nepremostiva poteškoća, jer nema riješen spust ili rampu za osobe u invalidskim kolicima. Meni oosobno, a i slijepim osobama općenito, najviše smetaju ove stube, koje su stalno okrhnute za bilo kakav normalan prolazak.

Brdal dodaje kako bi se gradnjom pristupačnog ulaza u taj pothodnik pridonijelo jednostavnijem prijelazu preko rasrižja, ne samo za osobe s invaliditetom, nego i za majke s djecom, umirovljenike, te bicikliste kojih je mnogo na Bundeku. Bolje spust, nego dizalo ističe: Nisam u ova dva pothodnika, utrinski i ovaj na raskrižu Avenije Dubrovnik i ulice SR Njemačke, vidio da se netko spušta dizalima.

U gradu ima 28 pothodnika. Svake se godine jedan od njih prilagodi osobama s invaliditetom, a dosad ih je prilagođeno sedam. Kao najbolje rješenje struke i udruga osoba s invaliditetom izabrana su dizala, no svakodnevno svjedočimo vandalizmu, pa su ona često pokvarena. Da je vandalizam najveći problem potvrdio je i voditelj odjela komunalnih usluga u Gskg Mladen Veličković. Mi godišnje planom i programo imamo predviđeno 300.000 kn za održavanje i popravke podiznih platformi i skoro sve se potroši, a u pothodnicima u Novom Zagrebu nememo kamera.

S obzirom na to da bi se u budućnosti trebala graditi nova prometnica od Bundeka prema Novom Zagrebu, najbolje rješenje prema mišljenju profesora Brdala za silazak u pothodnike bili bi spustevi. Tko god da tehnički provjeri nema šanse da kaže da se to ne može izvesti zbog nagiba ili nečeg drugog, jer ovaj konkretno, a čak usudio bih se reći i da su svi novozagrebački pothodnici idealni za taj spust jer daju prostor. 

S time se složio i Veličković. Itekako to podržavam! U biti to je najekonomičniji način i najelegantnije rješenje za Grad.

Hoće li se to rješenje i realizirati na zadovoljstvo mnogobrojnih osoba s invaliditetom pratit ćemo i dalje u našem programu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.