Hrvatski radio

Radio Sljeme

Za Velesajam ne treba narudžba, za "Štampar" da!

24.10.2020.

15:07

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: Matija Habljak/PIXSELL

foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Kako bi se smanjile svakodnevne gužve na Mirogojskoj i Rockfellerovoj, jutros je otvoreno novo mjesto za drive-in testiranje na koronavirus na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma. Svaki dan, od 8 do 11 sati, djelatnici HZJZ-a prikupljat će briseve bez prethodne narudžbe.

Nekoliko metara dalje od zloglasne pauk službe, na prometnici kojoj čak ni gužva ne smeta, uzimaju se brisevi dinamikom od 30 sekundi po korisniku. U 11 sati svi uzorci odlaze u Hrvatski zavod čiji je dnevni kapacitet obrade 1400 uzoraka. Ravnatelj Hrvatskog zavoda, Krunoslav Capak:

- Ovdje se može stvoriti kolona od više stotina automobila i nitko neće nikome smetati i zbog toga smo odlučili doći ovamo i napraviti punkt za uzimanje uzoraka i ja pozivam sve građane da izbjegavaju Zeleni brijeg. Poglavito iz razloga što nam sad dolazi blagdan Svih svetih i prema Mirogoju će i inače biti pojačan promet, a ovdje stvarno ima dovoljno mjesta i ne stvaraju se nikakve gužve. 

No, gužva je nastala u informacijskom kanalu. Naime, iako na punktu na Velesajmu nacionalni zavod surađuje sa zagrebačkim "Štamparom" i Klinikom za infektivne bolesti " dr. Fran Mihaljević", tamo se ne možete testirati ako ćete se naručiti preko platforme koju u ponedjeljak pokreće Nastavni zavod dr. Andrija Štampar. Za testiranje na Velesajmu treba vam uputnica, ali ne i poseban termin. No, treba mrežno ispuniti obrazac na stranicama Hrvatskog zavoda s osobnim podacima kako bi procedura bila brža.
Ubrzati bi je trebali i novi kapaciteti na Srebrnjaku i Svetom Duhu, rekao je u našem programu ravnatelj Štampara, Zvonimir Šostar:

- Oni bi do kraja tjedna postavili testove na svoju opremu i oni će moći negdje između 200 i 300 dnevno tstova obavit' što će nama biti jedno veliko rasterećenje. Hvala Bogu da su se i oni pokrenuli. Znam da je i Sveti Duh nabavio opremu. Oni su dobili vrlo mali broj testova, valjda će ih nabavit', to bi nama bilo jedno ogromno rasterećenje i da dignemo brojke na onaj broj testiranja koji je Zagrebu realno potreban.

Baš zato će zagrebački zavod od ponedjeljka biti pojačan sa 16 novih zaposlenika - deset na posudbi iz domova zdravlja i šestero novozaposlenih. Također, od prekosutra, za testiranje više nije dovoljno stati u kolonu na Mirogojskoj, već prethodno se naručiti na mrežnoj platformi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.