Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Zabrana postavljanja zastava izraz je diktatorske samovolje"

13.05.2022.

16:22

Autor: Magdalena Pongrac

Postavljanje zastava Hoda za život 2021.

Postavljanje zastava Hoda za život 2021.

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Gradonačelnikova odluka o zabrani postavljanja zastava Hoda za život izraz je diktatorstva i samovolje - poručili su iz te organizacije. Smatraju da gradonačelnik veća prava daje onima s čijim se svjetonazorom slaže, dok ostali spadaju u građane drugog reda. Kažu i kako, unatoč gradonačelnikovim tvrdnjama, nisu tražili pokroviteljstvo Grada nad Hodom za život.

Zastave Hoda za život od jučer su se trebale vijoriti na 70-ak mjesta u našem gradu. Tako stoji u suglasnosti koju je Udruga Vigilare od Grada dobila prije mjesec dana. Međutim, nekoliko dana prije postavljanja zastava, gradonačelnik Tomislav Tomašević je donio novu odluku koja je iznenadila organizaciju Hoda za život.


- Gradonačelnik je retroaktivno odlučio promijeniti ta rješenja i donio rješenje da je njegova odluka konačna te da je za svako, ovo i buduće rješenje, potrebna njegova suglasnost i njegova dobra volja - istaknuo je Luka Holjevac.


Drugim riječima, gradonačelnik će odobriti samo postavljanje zastava s čijim se svjetonazorom slaže - što je, prema mišljenju Željke Markić - primjer isticanja dvostrukih kriterija.


- Meni je normalno da, ako se dobije dozvola 14. travnja, da se onda te zastave izvjese. Isto tako mi je jasno da je ovo pluralno društvo i da se vješaju zastave različitih manifestacija, ja očekujem da se to poštuje, da svi to poštuju. Mi ne bismo imali problem s ovim da Grad Zagreb ne vješa ničije zastave, kao na primjer Slavonski Brod, to je ok. Ali ne može biti da se u jednom gradu izvjese zastave jednih, a drugih ne, iako postoji ista procedura za sve. -


Ističe i kako je gradonačelnik iznio neistinu kad je rekao da je Hod za život od Grada zatražio pokroviteljstvo. Kaže kako nisu tražili pokroviteljstvo od Grada i da ga nikad ne bi tražili od gradonačelnika s čijim se svjetonazorom ne slažu.


Unatoč zastavama - za sutrašnji Hod za život sve je spremno. Povorka kreće u 11 sati s Trga Republike Hrvatske preko Frankopanske, Trgom bana Jelačića i Praškom do Zrinjevca, gdje će se održati središnji program. Zbog toga će od 10 i 30 do 13 i 30 biti obustavljen tramvajski promet llicom od Ulice Republike Austrije do Trga bana Jelačića, Jurišićevom i Ulicom Franje Račkog preko Zrinjevca te Frankopanskom i Savskom sjeverno od Vodnikove. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.